Jonker neemt het op voor OranjeLeeuwin: "Levert een enorme bijdrage"

Andries Jonker en Lieke Martens
Andries Jonker en Lieke Martens Foto: © BSR Agency

Lieke Martens kreeg de afgelopen periode veel kritiek om de oren na haar wedstrijden bij de OranjeLeeuwinnen. Bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie neemt bondscoach Andries Jonker het voor de aanvalster van Paris Saint-Germain op.

"Na de 4-0 winst op België heb ik daar niemand over gehoord, over Lieke Martens. Waar het om gaat is dat Lieke een andere rol heeft gekregen van mij, centraal in het elftal. In mijn ogen heeft ze daar tot mijn grote tevredenheid gefunctioneerd. Haar bijdrage in het positiespel is uitstekend", kaart Jonker aan.

De bondscoach vervolgt: "Ze zorgt af en toe voor de assist. Dat hebben we nodig. De bal op Renate Jansen was wel een balletje van Martens. De goal op Wembley van Lineth (Beerensteyn, red.) was wel een balletje van Lieke Martens. Zij zit daar vaak bij. Als we tot voetballen komen, is zij erbij betrokken."

Wat volgens Jonker het probleem was voor Martens in de laatste wedstrijden? "Het middenveld was gehalveerd. Esmee (Brugts, red.) kan de kar dan niet trekken en dan moet ze het alleen doen. Dat was even teveel gevraagd, om tegen Spanje en Duitsland alleen de kar te trekken. Aan de andere kant: fysiek, de data, elke wedstrijd één Martens, twee Van de Donk of één Van de Donk, twee Martens. Als het gaat om gelopen meters. In het druk zetten, in het verdedigen, levert ze een enorme bijdrage", zegt de bondscoach.

De rol van Martens is dus anders. "Ze is niet meer de speelster die van buiten naar binnenkomt en scoort. Maar het is nog altijd wel de speelster van de ragfijne steekpassjes, van de liefhebbers. Dat zie ik wel", klinkt het.

Lees meer:
0 reacties