Jonker lacht: "Toen werd ze een beetje wit, dat vond ze niet leuk"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © BSR Agency

Wieke Kaptein maakte een jaar geleden haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen. De middenveldster van FC Twente ging vervolgens ook mee naar het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Ze maakte haar WK-debuut in de wedstrijd tegen Vietnam, waardoor ze de jongste Nederlandse speelster ooit op een WK werd.

Kaptein is een 'stukje toekomst' van het Nederlandse vrouwenvoetbal, zo geeft bondscoach Andries Jonker aan. "Je zoekt als coach wanneer ze er klaar voor is, of ze haar debuut kan maken, of ze mee kan naar het WK, kan ze haar debuut maken. Dan zie je haar een week trainen en dan denk je: ja, die kan haar debuut maken. Als die wedstrijd dan zo loopt, tegen die Polen, dan kan ze haar debuut maken. Bij 3-1 was er een discussie op de bank, wel of niet. Ik zeg: we gaan het doen, hoor", blikt Jonker bij Goedemorgen Eredivisie terug op het debuut van het 18-jarige talent.

Daarna was er de overweging of Kaptein mee kon naar het WK. "Zeventien jaar, uiteindelijk 7,5 week van huis geweest. Het is toch een stap die je moet maken. We hebben toen geïnformeerd, gepraat met haar en ingeschat dat ze dat kan. Fantastisch getraind op het WK, speeltijd gekregen", vertelt de bondscoach met een glimlach. "Daarna maakt ze deel uit van de groep. Ik heb tegen haar gezegd: als je te weinig internationaal voetbalt, dan laat ik je in Jong Oranje spelen. Toen werd ze een beetje wit, dat vond ze niet zo leuk. Maar uiteindelijk heb ik toch elke window weer gekozen voor haar. Hier leert ze zo ontzettend veel van, ze moet erbij", klinkt het.

Tegen Duitsland maakte Kaptein haar basisdebuut voor Oranje. "Ik had het idee dat zij de beste optie was, achttien jaar of niet", aldus Jonker. "Zij brengt heel veel energie, dat hadden we nodig. Toen heb ik haar opgesteld. Ik heb niet veel tegen haar gezegd, behalve dan 'geniet ervan'. Ze is een onbevangen speelster. Ik heb niet de indruk dat ik tegen haar a tot en met z en z tot en met a moet zeggen wat ze moet doen. Dat vult ze zelf wel in", merkt hij op.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
21/04
Utrecht W
12:15
FC Twente V
wo
1/05
Ajax V
18:45
PSV V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand