Jonker kondigt actie aan: "Beslissing genomen om wat te gaan zeggen"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © NESimages

Andries Jonker heeft zich in het verleden al vaker uitgesproken over de grote belasting van speelsters in de top van het vrouwenvoetbal. De bondscoach van de OranjeLeeuwinnen kondigt nu een statement aan tegen die overbelasting.

"Het waren twee dingen: vinden we dat we iets moeten zeggen? En als we dat vinden, wat moeten we dan zeggen? Gezien alle ontwikkelingen hebben we de beslissing genomen om wat te gaan zeggen en we hebben ook bedacht wat we willen zeggen", vertelt Jonker bij de NOS. "Op hele korte termijn komen we daar op terug. Nu is het niet het goede moment, maar wel op hele korte termijn."

Gaat het dan om een statement of om een plan met een oplossing? "Ik denk dat een oplossing alleen maar bereikt kan worden als speelsters, coaches, nationale bonden, continentale bonden en de FIFA om de tafel gaan. Met als uitgangspunt dat speelsters een heel seizoen lang top kunnen presteren. En dus ook in datzelfde seizoen genoeg rust krijgen om dat te kunnen doen."

"Dat moet het uitgangspunt zijn. Niet de groei van het vrouwenvoetbal, niet zoveel mogelijk geld verdienen. Wat kunnen die speelsters binnen alle redelijkheid opbrengen? Dat moet er gaan gebeuren", is Jonker duidelijk. Hij vervolgt: "Wat ik wil is dat speelsters met plezier en een gezond lijf kunnen voetballen. Dat klinkt een beetje als recreanten misschien. Maar de kern van sport is met plezier je sport bedrijven, ook bij topsport."

Dat wordt momenteel tegengehouden vanwege de volle kalender. "Dan moet er wat gebeuren. Ik denk dat het overleg tussen alle instanties tot een oplossing zal leiden. Ik kan wel wat roepen, maar dat is de oplossing niet", is de bondscoach realistisch. "Er moet overleg komen, er moet ruimte voor die speelsters komen, zodat ze het plezier in voetbal en hun gezondheid behouden."

Jonker hoopt op internationale steun: "Onze gedachten zijn gebaseerd op 'één plus één is twee'. Ik denk dat heel veel mensen zich daarin kunnen gaan vinden, ook internationaal gezien", klinkt het.

Lees meer:
0 reacties