Jonker klaar met volle kalender: "Er moet ingegrepen worden"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © Pro Shots

De speelkalender is vol, zo heeft bondscoach Andries Jonker al meerdere keren benadrukt. Ook in Goedemorgen Eredivisie gaat hij in op het volle schema van 'zijn' speelsters.

Als Oranje zich had gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, was het schema moordend. "Wij spelen op 16 juli een EK-kwalificatieduel met Noorwegen. Dat kan helemaal niet, maar het gaat wel gebeuren. Hoe we ons voorbereiden moeten wij maar uitzoeken. Als we ons hadden gekwalificeerd voor de Spelen, dan hadden we op 20 juli bij elkaar moeten komen. Dus dan hadden we in een keer door moeten gaan met zes wedstrijden in achttien dagen", zegt Jonker.

"Dan zou je denken: we gaan niet spelen, dat levert wat op. Dat levert helemaal niks op, want bij de meeste clubs begint dan gewoon de voorbereiding. Na 16 juli is er helemaal geen vrij", maakt de bondscoach duidelijk. "Dit levert helemaal niks op, dit gaat gewoon in één keer door, want in september worden de eerste rondes van de Champions League gespeeld. Elke club, ook in het vrouwenvoetbal, wil de voorrondes overleden of moet de voorrondes overleven. Die clubs hebben ook geen keus."

Er moet ingegrepen worden, aldus Jonker. "Dit kan niet. Maar het gaat wel gebeuren. Na een aantal zomers doorvoetballen, 2021, 2022, 2023... Je zou denken dat onze speelsters vrij hebben, maar dat hebben ze niet. Er komt geen vrij. Er moet echt ingegrepen worden, het kan niet zo doorgaan. In 2025 is er weer een EK."

"Die meiden spelen jarenlang door, zomer in, zomer uit, zonder rust. Dat kan niet", zegt de bondscoach. "In het vrouwenvoetbal moeten echt eens een paar mensen gaan nadenken: wat zijn we nu aan het doen?", vindt Jonker.

Lees meer:
0 reacties