Jonker hielp Van der Laan: "Dat is een belangrijk advies geweest"

Andries Jonker langs de lijn bij de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker langs de lijn bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © Pro Shots

Jeanet van der Laan hoopt maandag verkozen te worden tot nieuwe voorzitter van de KNVB. De voormalig voetbalster kreeg in haar tijd als OranjeLeeuwin een belangrijk advies van Andries Jonker, destijds ook bondscoach van Oranje.

Jonker had bij een overleg in Zeist geluisterd naar een discussie over een futiliteit. "Hij nam me apart en zei: ‘Jeanet, je hebt misschien gelijk en je bent verbaal sterk, maar misschien moet je iemand proberen te binden, in plaats van dood te willen slaan met woorden.", blikt Van der Laan terug in gesprek met de Volkskrant.

"Dat is een belangrijk advies geweest, op school en in de politiek. Je kunt ervoor kiezen iemand kapot te maken, of om diegene mee te nemen in je verhaal", weet de oud-international. Van der Laan was eerder actief als Kamerlid namens de D66 en hoopt nu dus bondsvoorzitter te worden. "Ik ben geschikt als de ambassadeur van het voetbal die ze vragen. Ik ben representatief voor iedereen", is ze van mening.

"Het is het waard om te vechten voor de maatschappelijke relevantie van voetbal. De samenleving heeft het voetbal nodig om makkelijker met elkaar om te gaan. Daarvoor ga ik staan", geeft Van der Laan aan. "Het is onterecht om laatdunkend over voetbal te praten, wat ik in de politiek geregeld heb meegemaakt. Ik begrijp beide werelden. Ik ben van het voetbal, en een oud-collega in Den Haag."

De voormalig OranjeLeeuwin kreeg flink wat reacties nadat ze bekendmaakte voor het bondsvoorzitterschap te gaan. Jorien van den Herik, oud-voorzitter van Feyenoord, zei het volgende: "Zij heeft geen enkele bestuurservaring in het voetbal. Daarbij krijg je twee vrouwen in het bestuur en dat wordt oorlog. Ze moeten op hun tenen lopen. Ze hebben beiden geen ervaring, dus dat wordt oorlog."

"Blijkbaar maken mensen in de samenleving nog dat soort opmerkingen", zegt Van der Laan daarover. "Ik ben geen ruziezoeker en heb ook geen lange tenen. Ik kan mijn vrouw-zijn ook als troef inzetten. Als zij een vrouw aanstellen, straalt die vooruitstrevende beslissing af op de bondsvergadering. Op al die directeuren."

Lees meer:
0 reacties