Jonker heeft geen spijt van Miedema-plan: "Was het verstandigste"

Andries Jonker op het trainingsveld van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op het trainingsveld van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Vivianne Miedema begon vrijdag nog in de basis tegen Spanje. Dinsdag verliet de topspits het kamp van de OranjeLeeuwinnen, omdat ze niet fit genoeg is om woensdag in actie te komen tegen Duitsland. Bondscoach Andries Jonker heeft echter geen spijt van de keuze om Miedema te laten starten tegen Spanje.

"Ze was twee trainingen topfit", is de uitleg van Jonker aan NU.nl. "Ze zat fysiek op een vergelijkbaar niveau met alle anderen en ze was voetbaltechnisch van een heel hoog niveau. Het liep als een trein. We dachten dat we één kans op een olympisch ticket hadden en dan stel ik mijn beste elf speelsters op. Daar hoort Vivianne natuurlijk bij."

De coach vervolgt: "We hebben nu absoluut geen spijt van haar basisplaats. Dit was het verstandigste. Dat Spanje een maatje te groot was, dat wisten we pas achteraf", geeft Jonker aan. De basisplaats van Miedema kwam als een verrassing. De spits liet recent nog wedstrijden van Arsenal schieten vanwege knieproblemen. "Op dat moment waren de dokter, Vivianne en ik ervan overtuigd dat dit het beste was."

Woensdag kan de topscorer aller tijden van Oranje dus niet meer in actie komen. "De arts heeft gezegd: het gaat echt niet. Dan houdt het op", zegt de bondscoach. Een flinke domper. "Het was een grote brok om te slikken", erkent Jonker. "Ze hadden zich er allebei enorm op verheugd deze wedstrijden te spelen. Ze wisten allebei dat dit de laatste kans is om de Olympische Spelen te halen. Uiteindelijk is dit wel de minst slechte oplossing. Maar het is voor hen een enorme teleurstelling."

Lees meer:
0 reacties