Jonker haalt uit naar UEFA: "In mijn ogen een complete chaos"

Andries Jonker tijdens een training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker tijdens een training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Pro Shots
Andries Jonker heeft geen goed woord over voor de competitieplanner van de UEFA. 'Zijn' OranjeLeeuwinnen spelen op vrijdag 12 juli een thuiswedstrijd tegen Italië en gaan op dinsdag 16 juli op bezoek bij Noorwegen. Die wedstrijden zijn midden in de zomerstop.

Het seizoen is dan al ruim een maand ten einde, maar de clubs zijn dan nog niet begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. "In de vrouwenvoetbalwereld is er behoefte aan rust en aan visie. Het is in mijn ogen een complete chaos. 16 juli, midden in de zomer, moeten we een EK-kwalificatiewedstrijd spelen. Hoe gaan we dat doen?", vraagt Jonker zich hardop af bij Studio Voetbal.

"Het einde van het seizoen is eind mei. Dan moeten we een interlandperiode spelen en een maand later moeten we weer voetballen", gaat de bondscoach verder. "De UEFA heeft dat bepaald en daar is niets tegen in te brengen. Dat is een voornaam probleem. Het heeft te maken met de volle kalender van de vrouwen en het niet tegelijk willen spelen met de mannen."

"Dan loopt die agenda helemaal vol. De mannen hebben prioriteit en de vrouwen moeten zich daaraan aanpassen", merkt Jonker op. Hij vraagt dan ook om de speelkalender weer onder de loep te nemen: "Dat is ook het geluid dat komt uit de top van het vrouwenvoetbal: dit kan echt niet. De meeste speelsters hebben helemaal geen rust."

Lees meer:
0 reacties