Jonker: "Een lichting die haar verantwoordelijkheid heeft gepakt"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © Orange Pictures

Andries Jonker is sinds eind augustus vorig jaar de bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Het zorgt voor, wederom, een man aan het roer bij de nationale ploeg. Had er geen vrouw moeten klaarstaan om bondscoach te worden?

Niet per se, zo geeft Jonker aan. "Ik vind: je moet de beste nemen. Het maakt niet uit of dat een man of een vrouw is. De best beschikbare coach moet het doen", zegt hij in Helden. "Los daarvan zijn er heel veel inspanningen verricht om meisjes en vrouwen klaar te stomen voor bestuurlijke en technische functies in het vrouwenvoetbal. Met name de lichting van Daphne Koster", weet Jonker.

Hij gaat verder: "Zij waren de eersten die drie keer in de week op een hoog niveau zijn gaan trainen. En het Nordic Tournament hebben gewonnen. Dat is een lichting die haar verantwoordelijkheid heeft gepakt. Daphne Koster is manager vrouwenvoetbal geworden bij Ajax, Manon Melis bij Feyenoord en Sandra Doreleijers bij PSV, allemaal vrouwen die in het Oranjeshirt hebben rondgelopen", merkt Jonker op.

Hij had het mooi gevonden als er nu ook 'vijftien vrouwen' klaar hadden gestaan om bondscoach te worden. "Maar dat is nog niet het geval. De KNVB biedt vrouwen die het goed bij het Nederlands elftal of hun club hebben gedaan inmiddels trajecten om zich in technisch opzicht te kunnen ontwikkelen, maar blijkbaar levert dat nu nog niet genoeg op. Sherida Spitse heeft de ambitie om coach te worden, dat vind ik mooi. Ze heeft meer dan tweehonderd interlands gespeeld. Als tijdens haar traject blijkt dat ze ook talent heeft als coach, zou dat geweldig zijn", besluit Jonker.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
2/04
FC Twente V
12:15
ADO Den Haag V
vr
21/04
ADO Den Haag V
19:30
PSV V
vr
21/04
SC Heerenveen V
19:30
Telstar W
za
22/04
Fortuna Sittard W
19:00
Ajax V
zo
23/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Feyenoord V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 17 45 46
2 FC Twente V 16 71 45
3 Fortuna Sittard W 18 23 35
4 ADO Den Haag V 16 19 26
5 PSV V 17 6 26
6 PEC Zwolle V 17 -4 25
7 Feyenoord V 17 -4 23
Bekijk de hele stand