Jonker duidelijk: "Geen opleidingselftal, een prestatie-elftal"

Andries Jonker op het trainingsveld van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op het trainingsveld van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Na de teleurstellende wedstrijden tegen Spanje en Duitsland werd het direct geroepen: Oranje moet doorselecteren. Gaan de Leeuwinnen dat al doen in de komende EK-kwalificatie?

"Een aantal dertigers zal over één tot vier jaar afscheid nemen", erkent bondscoach Andries Jonker, die weet dat daar de uitdaging ligt. "We zijn geen opleidingselftal, we zijn een prestatie-elftal. Er is alle ruimte voor sterren in de dop om op te staan", benadrukt Jonker bij de NOS. "Wij moeten die zoeken, herkennen en kansen geven, zoals we dat doen met een Esmee Brugts, Wieke Kaptein en Daphne van Domselaar."

De belangrijkste voorwaarde voor nieuwe internationals? Constant hoge kwaliteit leveren. "Eén keer goed spelen in de Eredivisie is niet genoeg", is de bondscoach duidelijk. "Het betekent week in week uit de beste zijn bij jouw club en als je internationaal speelt: belangrijk zijn voor je club."

Wieke Kaptein, die vorige week haar basisdebuut maakte, is daarvan een voorbeeld, zo zegt Jonker. "Wieke was al anderhalf jaar de motor op het middenveld bij Twente, pas toen kwam ze bij Oranje", geeft hij aan. Ook gretigheid is belangrijk. Daarbij maakt leeftijd geen verschil. "De motivatie bij routiniers is ongelooflijk. Elke keer weer geven ze me het idee alsof ze hun eerste toernooi gaan spelen. Die mentaliteit spreekt mij ontzettend aan."

Lees meer:
0 reacties