Jong OranjeLeeuwinnen weet Portugal niet te verslaan in oefenduel

Liz Rijsbergen in Oranje
Liz Rijsbergen in Oranje Foto: © Pro Shots

De Jong OranjeLeeuwinnen zijn donderdag begonnen aan het interlandseizoen met een uitwedstrijd tegen Portugal. Na een moeizaam begin, worstelde het team van Stefan Hoogsteder zich onder de druk uit tot bovenliggende partij, kreeg ook kansen op de overwinning, maar bleef uiteindelijk steken op 0-0.

Via diepe ballen op hun snelle aanvallers, kwam Portugal een aantal keer dreigend in de buurt van Lisan Alkemade. Na een drinkpauze in de eerste helft kreeg Oranje langzaam maar zeker controle over de wedstrijd. Liz Rijsbergen ontpopte zich tot de gevaarlijkste aanvaller. Eerst zeilde een corner van haar bijna in de verre hoek. Niet veel later schoot ze een opgelegde kans iets te wild op het lichaam van een verdediger op de lijn.

Vlak voor rust kreeg ze een tik en in het strafschopgebied en leek ze een penalty te verdienen. De scheidsrechter zag het anders en zo gingen beide ploegen met 0-0 rusten. Jong OranjeLeeuwinnen trok de positieve lijn na de pauze door. Nederland bleef sterker, speelde ook veel vaker op de helft van de tegenstander.

Alleen in de eindfase strandden veelbelovende aanvallen in onzorgvuldigheid en verkeerde keuzes. De beste kans was in die periode misschien wel voor Portugal na een spaarzame uitbraak. Met een fraaie redding tikte Alkemade de bal uit de verre hoek.

Het venijn zat uiteindelijk in de staart. Hoogsteder bracht voor het laatste kwartier nog twee verse aanvallers. Sanne Koopman kwam in plaats van spits Joelle Smits. Nikita Tromp nam de positie van de debuterende Jaimy Ravensbergen over. De Ajax-speelster toonde drie minuten voor tijd haar fijne traptechniek.

A la Sherida Spitse stuurde ze de bal naar de kruising, maar die ketste af op de lasnaad van paal en lat. Twee minuten veerde heel Portugal op. Een gevaarlijk indraaiende vrije trap werd verlengd in het net achter Alkemade. Gelukkig voor Nederland was het net buitenspel. Daardoor bleef het bij 0-0.