Jeanet van der Laan vertelt: "Dat heeft zoveel impact gehad"

Jeanet van der Laan
Jeanet van der Laan Foto: © Pro Shots

Jeanet van der Laan wil de nieuwe voorzitter van de KNVB worden. De voormalig international weet heel goed hoe groot de maatschappelijke impact van het voetbal is.

Op 15-jarige leeftijd promoveerde ze met de Jongens B1 van FC Lisse naar de landelijke divisie. Daarin mochten echter geen meisjes spelen. "Gelukkig werden de regels aangepast. Met als gevolg dat ik mij heb kunnen ontwikkelen tot OranjeLeeuwin. Na mij volgden vele andere meisjes. Het zaadje is toen geplant", vertelt Van der Laan op de website van de KNVB.

Voetbal bindt het gezin. Zo staan haar drie zoons ook op het veld. "Er is bijna elke dag wel voetbal op de tv, dus dat staat aan. Verder ben ik natuurlijk een Oranjefan en ga ik geregeld naar een interland van zowel vrouwen als mannen. Buitenlandse wedstrijden vind ik ook echt leuk. Vorig seizoen zijn we met de familie naar PSG gegaan om Messi te zien spelen." 

Zelf heeft Van der Laan nooit een idool gehad. "Vrouwelijke rolmodellen waren er niet in mijn tijd. Gelukkig is dat nu wel anders", zo merkt de oud-OranjeLeeuwin op. Ze weet hoe het vrouwenvoetbal in 2017 pas echt doorbrak. Het riep veel emoties op. "Voor aanvang van de openingswedstrijd in Utrecht kregen alle ex-Oranje-internationals met terugwerkende kracht hun 'haasje'. De onderscheiding die je normaal gesproken na je eerste interland ontvangt."

"De EK-titel van de Oranjevrouwen heeft zoveel impact gehad op de waardering en populariteit van het vrouwen-en meisjesvoetbal. Meisjes hadden ineens rolmodellen en jongens zagen dat vrouwen wel degelijk kunnen voetballen", zegt Van der Laan, die na een periode als Tweede Kamerlid nu aan de slag wil als bondsvoorzitter: "De KNVB organiseert het voetbal in alle verschijningsvormen en om dat als voorzitter te mogen stimuleren, lijkt me een enorme eer."

Lees meer:
0 reacties