Jeanet van der Laan over strijd met KNVB: "Voelde als discriminatie"

Jeanet van der Laan
Jeanet van der Laan Foto: © Pro Shots

Jeanet van der Laan vocht vroeger om te mogen voetballen tussen de jongens. De 44-jarige oud-international heeft nu een nieuwe missie: de eerste vrouwelijke voorzitter ooit worden van de KNVB.

Op haar vijftiende werd het Van der Laan verboden om mee te mogen spelen tussen de jongens van FC Lisse. "Ik was rechtsback in het team dat ongeslagen kampioen werd", blikt de voormalig voetbalster terug in gesprek met NU.nl. "We promoveerden naar de Derde Divisie Landelijk. In de KNVB-reglementen stond dat dat een voorportaal was van het betaalde voetbal."

"En omdat er destijds voor een meisje geen perspectief was op betaald voetbal, mocht ik niet meer meedoen. Ja, dat werd wel een dingetje", weet ze nog. Van der Laan haalde de krant, het Jeugdjournaal en de radio met haar strijd. "Ik heb een spreekbeurt gehouden voor KNVB-bestuurders om ze ervan te overtuigen dat het niet eerlijk was."

Ze vervolgt: "Het was alsof grijze bobo's van de KNVB over mij beslisten terwijl ze me nooit hadden zien voetballen. Dat was letterlijk mijn tekst. Het voelde als discriminatie", aldus Van der Laan. FC Lisse overwoog een kort geding aan te spannen tegen de KNVB, maar dat bleek niet nodig: de reglementen werden aangepast en Van der Laan mocht in de Derde Divisie met de jongens spelen.

"Later besefte ik pas dat ik daarmee ook iets heb doorbroken voor meisjes na mij. Toen nog niet. Ik wilde blijven voetballen met de maatjes van mijn team", besluit de oud-OranjeLeeuwin.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
28/09
Utrecht W
14:00
Excelsior Rotterdam W
za
28/09
Feyenoord V
14:00
AZ W
za
28/09
SC Heerenveen V
16:30
ADO Den Haag V
zo
29/09
Ajax V
12:15
PEC Zwolle V
zo
29/09
PSV V
12:15
Telstar W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 ADO Den Haag V 0 0 0
2 Ajax V 0 0 0
3 AZ W 0 0 0
4 Excelsior Rotterdam W 0 0 0
5 FC Twente V 0 0 0
6 Feyenoord V 0 0 0
7 Fortuna Sittard W 0 0 0
Bekijk de hele stand