Jeanet van der Laan: "Dan hoort daar een fatsoenlijk salaris bij"

Jeanet van der Laan
Jeanet van der Laan Foto: © BSR Agency

Jeanet van der Laan wil de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB worden. De voormalig international maakt zich ook hard voor het vrouwenvoetbal.

Er moet iets gebeuren qua salarissen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, zo vindt Van der Laan. "In het strategisch plan van de KNVB staat dat het vrouwenvoetbal verder geprofessionaliseerd moet worden. Dat kun je niet alleen opschrijven, het moet ook leiden tot resultaten. Als je een topsportomgeving wil creëren, hoort daar een fatsoenlijk salaris bij. Geen bijbaan om rond te komen", maakt ze duidelijk tegenover NU.nl.

De oud-voetbalster is van mening dat je het verdienmodel van het mannenvoetbal niet moet vergelijken met dat van de vrouwen. "Het verdienmodel is anders", merkt het voormalig Kamerlid op. "De vraag is ook in welk tempo je moet professionaliseren. Maar daarbij moet je niet alleen kijken naar de financiën, het gaat ook om de maatschappelijke waarde van het vrouwenvoetbal. Om emancipatie. Dat moet een rol spelen."

Van der Laan, die 29 keer uitkwam voor Oranje, ziet de verschillen tussen nu en de tijd dat zij zelf nog voetbalde. "Als voetbalster was ik liever tien jaar later geboren. Natuurlijk. Ik had dolgraag in grote stadions gespeeld en Europees kampioen geworden. Ik had ook geen vrouwelijke voorbeelden."

"Ik vond Paolo Maldini geweldig. Nu hebben meisjes Lieke Martens of Vivianne Miedema als voorbeeld. Het vrouwenvoetbal komt van ver en we zijn al een aardig eind op weg", zegt ze. "Maar de ontwikkeling is nog niet voorbij. Het speelveld moet helemaal open zijn. En een vrouwelijke voorzitter van de KNVB, de grootste sportbond van Nederland, zou daarin een mooie volgende stap zijn. Voetbal is van en vóór iedereen", aldus Van der Laan, die op maandag 27 mei te horen krijgt of zij aan de slag mag als bondsvoorzitter.

Lees meer:
0 reacties