Jaques: "Stappen richting professionalisering worden echt gezet"

Heleen Jaques, hier nog als actief speelster, wordt de nieuwe trainer van Club YLA
Heleen Jaques, hier nog als actief speelster, wordt de nieuwe trainer van Club YLA Foto: © Pro Shots

Heleen Jaques is vanaf komend seizoen coach van Club YLA, de vrouwentak van Club Brugge. Daarmee komt er een einde aan haar tijd bij de Belgische voetbalbond, waar ze jeugdcoördinator en coach van jeugdteams was.

"Ik ben er klaar voor. Bij de nationale ploeg krijg je de speelsters maar 10 dagen onder je hoede. Nu kan ik dagelijks samenwerken met mijn staf en de ploeg", vertelt Jaques in het Journaal Laat. De 35-jarige voormalig voetbalster is enthousiast. "Er zijn nu ook bepaalde eisen verbonden aan de Super League."

"Zo heb je een UEFA A-diploma nodig om te mogen coachen. Daarnaast waren er vroeger ook vaak avondtrainingen. Dat combineren met een gezinsleven is natuurlijk niet evident", weet ze. Jaques ziet dat het vrouwenvoetbal verder professionaliseert: "Zo hebben we het mooie verhaal gehad van de Red Flames. Helaas zijn we er wel niet bij op het komende WK. Maar de speelsters hebben wel de klik gemaakt dat ze steeds atletischer moeten worden."

"Daarnaast zorgen de licentievoorwaarden ervoor dat er bepaalde verplichtingen bestaan omtrent het aantal profs dat je moet hebben binnen je club. De stappen richting professionalisering worden dus echt wel gezet", aldus Jaques.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand