Jacintha Weimar: "Dat maakt de kansen voor meiden oneerlijker"

Jacintha Weimar op een training van de OranjeLeeuwinnen
Jacintha Weimar op een training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Jacintha Weimar was één van de hoofdrolspeelsters in de documentaire-serie Op Weg naar de Top. De keepster van Feyenoord werd tijdens het EK opgeroepen door bondscoach Mark Parsons als vervangster van de geblesseerde Sari van Veenendaal.

De OranjeLeeuwinnen werden op het EK uitgeschakeld in de kwartfinale. "Het voelt nog een beetje bizar. De uitschakeling tegen Frankrijk was jammer, maar iedereen die de wedstrijd heeft gezien, zag dat Frankrijk gewoon sterker was", zegt Weimar tegenover HUMAN.

"Maar, we hebben als team gestreden. Dat maakt het makkelijker om het verlies een plekje te geven. En ik vond het een geweldige ervaring", geeft de keepster aan. Weimar heft veel geleerd door de serie Op Weg naar de Top.

"Ik wist dat je als meisje jarenlang niet mocht voetballen bij een profclub, maar dat de KNVB hierachter stond, wist ik helemaal niet. De serie laat goed zien dat veel vrouwelijke voorvechters zich hebben ingezet voor het Nederlands vrouwenvoetbal. En dat we in korte tijd best veel stappen hebben gezet", aldus Weimar.

Ze is van mening dat het vrouwenvoetbal nog meer stappen kan maken. "Maar we moeten vooral stoppen met het vergelijken van mannen- en vrouwenvoetbal. In mannenvoetbal wordt gewoon meer geïnvesteerd, dus dat maakt de kansen voor meiden oneerlijker.

Dat zie je al van jongs af aan. De jongens worden opgehaald door bussen, betaald door de voetbalclub. En ik moest vroeger zelf gewoon met de trein naar de club. Dat was ook niet gratis. De jongens kregen tassen nog groter dan zijzelf, en ik moest zelf mijn spullen regelen."

"Gelukkig konden mijn ouders het betalen, maar dat is niet voor alle meiden zo. Zo krijg je nog meer onderscheid. Logisch dat het niveau van mannenvoetbal anders is, toch?", aldus Weimar.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand