Interesse in Ajax-talenten: "Het is aan ons om ze te overtuigen"

Daphne Koster
Daphne Koster Foto: © Pro Shots

Ajax richt zich tegenwoordig steeds meer op de jeugdopleiding. Dat werpt zijn vruchten af: onder meer Lily Yohannes, Danique Tolhoek en Lotte Keukelaar zijn dit seizoen doorgestroomd naar het eerste elftal.

Ook onder meer Regina van Eijk, Isa Kardinaal en Rosa van Gool kwamen als tiener naar de Amsterdamse club en draaien nu volop mee. "Ze moeten geduldig zijn", legt Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax, uit in gesprek met de Volkskrant. "Vaak vindt hun omgeving dat het sneller moet en ook de speelsters zelf willen bijna altijd meer."

Dat geldt ook voor Yohannes, die in de uitwedstrijd tegen AS Roma nog aan de kant bleef. De staf vond dat de jonge middenveldster rust nodig had. "Dat was voor Lily best moeilijk om te begrijpen, maar wij willen haar graag heel laten, want alleen dan kan ze groeien. Ze kan absoluut een internationale topspeelster worden, maar dat is ze nog niet", zegt Koster.

De voormalig voetbalster merkt dat er aan de Ajax-speelsters wordt getrokken. "Het is aan ons om ze te overtuigen. Ze moeten ons vertrouwen dat wij ze beter willen maken, dat ze niet te snel weg moeten gaan", klinkt het. En als ze dan toch vertrekken, dan liever niet gratis. Ajax deelt langdurige contracten uit aan speelsters, waardoor ze een transfersom kunnen vragen. "Die gaan in het vrouwenvoetbal de laatste tijd ook gewoon richting een miljoen. Dat wordt interessant, want dat geld kunnen wij weer steken in de volgende generatie."

Lees meer:
0 reacties