ING vraagt in aanloop naar WK aandacht met 'Doelen voor Gelijke Kansen'

Vrouwenvoetbal is nog altijd achtergesteld ten opzichte van mannenvoetbal, dat vindt meer dan
7 op de 10 Nederlanders (71,5%). Ook stelt 69,3% dat voetbalsters minder kansen krijgen dan
voetballers. Een ruime meerderheid (60,2%) is daarnaast van mening dat vrouwenvoetbal meer
aandacht verdient in de media. En bijna twee derde (65,7%) van de voetbalsters zegt nog altijd te
maken hebben met vooroordelen.
Dit blijkt uit onderzoek onder 1.028 Nederlanders waaronder 173 voetballende meisjes en vrouwen, dat in opdracht van ING in aanloop naar het WK is uitgevoerd. ING maakt zich als partner van de KNVB en hoofdsponsor van het Nederlands voetbal met programma’s als Niemand Buitenspel al jaren sterk voor gelijkheid in het voetbal.
Meer dan twee derde (70,2%) van de ondervraagden vindt dat jongens in het amateurvoetbal de meeste kansen krijgen om zich te goed ontwikkelen. 63,7% vindt dat jongens nog altijd meer dan meisjes gestimuleerd worden om lid te worden van een voetbalvereniging. 46,3% denkt dat jongens betere trainingsfaciliteiten hebben dan meisjes. En de helft van de Nederlanders (50,8%) ziet dat jongens beter getraind worden dan meisjes.
Opvallende paradox
De resultaten laten ook een opvallende paradox zien tussen wat Nederlanders vinden van ongelijkheid in het voetbal versus hun eigen houding ten opzichte van vrouwenvoetbal. Hoewel zij erkennen dat vrouwenvoetbal achtergesteld wordt en kritiek hebben op het verschil in beloning, vindt een minderheid (42,4%) dat vrouwen even goed kunnen voetballen als mannen en vindt meer dan een derde (35,2%) vrouwenvoetbal in het algemeen minder boeiend dan mannenvoetbal. Vooral Nederlandse mannen hebben die mening: bijna de helft van hen (48,3%) vindt vrouwenvoetbal minder boeiend, vergeleken met 26,1% van de vrouwen.
Voetbalsters nog altijd benadeeld
Het onderzoek richt zich ook op de ervaringen van voetbalsters (16 t/m 29 jaar). Zij hebben nog altijd te maken met vooroordelen en negatieve stereotypering. Zo geeft meer dan twee derde (68%) van hen aan dat zij minder serieus worden genomen dan mannen en zeggen 4 op de 10 (44%) dat zij harder moeten werken dan mannen. De ongelijkheid uit zich volgens de voetbalsters ook in praktische zaken zoals minder goede faciliteiten dan mannen (40,9%) en minder goede trainingen (44,4%).
De behoefte aan verandering is duidelijk zichtbaar in de wensen van voetbalsters. Zij pleiten voor meer vrouwelijke coaches in het amateurvoetbal (68,4%) en ze verlangen naar meer vrouwelijke rolmodellen in de voetbalwereld (68,2%). Bovendien ziet 67,7% van hen graag dat vrouwen een grotere rol spelen in het mannenvoetbal, bijvoorbeeld als scheidsrechters en coaches.
‘Overheid en bedrijfsleven aan zet'
De sportwereld is niet uniek waar het gaat om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. 45,2% van de Nederlanders vindt niet dat mannen en vrouwen in Nederland gelijke kansen hebben in de samenleving. Dit komt volgens hen het meeste voor in het bedrijfsleven (60,7%), gevolgd door sport (15,9%). De overheid (59,2%) en het bedrijfsleven (55,1%) zijn volgens Nederlanders de twee voornaamste sectoren om dit probleem aan te pakken.
Doelen voor Gelijke Kansen
Met de ‘Doelen voor Gelijke Kansen’ vraagt ING aandacht voor de ongelijkheden en uitdagingen in het Nederlandse meisjes- en vrouwenvoetbal. ING gebruikt als beeld van deze campagne voetbaldoelen met bijzonder gevormde lat en palen, die laten zien dat meisjes en vrouwen harder moeten werken en met obstakels te maken krijgen om te kunnen scoren.
Yolanda van Die, directeur Brand & Experiences, Marketing en Communicatie bij ING Nederland: “Het is onze ambitie als partner van de KNVB en hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal om bij te dragen aan gelijke kansen voor iedereen in het speelveld. ING is al sinds 2010 hoofdsponsor van het Nederlands mannenelftal én vrouwenelftal. In 2020 werden er ook gezamenlijke doelstellingen opgesteld met de KNVB over een groei van 25% naar 200.000 vrouwelijke KNVB-leden en 25% meer vrouwelijk kader bij amateurclubs. Aan amateurclubs waarvan ING hoofdsponsor is, stellen we de voorwaarde dat minimaal 25% van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Allemaal gericht op het bijdragen aan de verdere groei en zichtbaarheid van het vrouwenvoetbal in Nederland.”
Eén van de Doelen voor Gelijke kansen zal zondag tijdens de uitzwaaiwedstrijd van de OranjeLeeuwinnen in de Fanzone staan. Fans kunnen een balletje trappen en er zelf achterkomen dat het lastiger scoren is. De Doelen voor Gelijke Kansen zullen daarna een reis maken door het land, naar verschillende amateurclubs.
Demonstratiewedstrijd Creators FC
De Doelen voor Gelijke Kansen zijn op woensdag 28 juni voor het eerst in gebruik genomen door twee gemixte teams van Creators FC. Op het Jaarbeursplein in Utrecht speelden zij een demonstratiewedstrijd met de Doelen voor Gelijke Kansen om zich achter de boodschap ‘Vrouwenvoetbal verdient meer’ te scharen.
Presentatrice, radio DJ en programmamaker Ouassima Tajmout voetbalt mee: “Als meisje of vrouw kun je nog zo goed zijn of ambitieus, maar de realiteit is dat het lastig blijft om te scoren als je wordt tegengewerkt of als er nog altijd sprake is van verschillende benaderingen en kansen. Ik vind het heel goed dat ING dat op deze manier aankaart. Alle meisjes en vrouwen in Nederland moeten niet alleen kunnen dromen over een professionele carrière als voetbalster, maar moeten dat ook kunnen bereiken!”
Spitse niet meer als middenvelder bij Oranje: "Het is hoe het is"
Lieke Martens-van Leer trots: "Dat vind ik alleen maar heel mooi"
Jill Roord liep droomtransfer mis: "Wolfsburg liet mij niet gaan"
Folkertsma: "Lijkt me heel mooi om met Feyenoord prijzen te pakken"
Groenendijk raakte basisplaats kwijt: "Je bent wel gewoon een team"
Jonker verklapt: "Het liefst hadden we haar ook nog opgeroepen"
Vivianne Miedema: "Die mag ze lekker zelf mee naar huis nemen"
Spitse onder de indruk: "Dat hebben we niet eens in Nederland"
Jill Roord reageert: "Het is duidelijk dat we haar hebben gemist"
Esmee Brugts ambitieus: "Moeten zorgen dat het stil wordt daar"
Miedema tegen vriendin: "Hoop dat je heel teleurgesteld bent"
Jackie Groenen beseft: "Meeste supporters zullen voor hen zijn"
FOTO | Hélène Hendriks waarschuwt: "Nogmaals: Trap hier niet in"
Van de Sanden ontvangt cadeau: "Die ga ik haar meteen aandoen"
Jonker: "Spelen op Wembley is mooi, winnen zou fantastisch zijn"
Nederlandse scheidsrechters aangesteld voor drielandentoernooi
VIDEO | All Access Oranje: Van de Sanden middelpunt bij aankomst
Jacintha Weimar na nieuwe nederlaag: "Wij balen ook voor haar"
Zoë Zuidberg (16) opnieuw trefzeker: "Was wel een beetje op daarna"
Pelova verheugt zich op clash: "Als kind droom je hiervan"
Jonker haalt zijn gram: "Sarina Wiegman en ik hebben gelijk"
Janssen klaar voor clash met Engeland: "Dat gaan we doorzetten"
Sweers van Dubai naar Ajax: "Hoop het Nederlands elftal te halen"
Nederland zet handtekening onder convenant voor WK27: "Is ons doel"
Van Domselaar en co op Wembley: "Echt 'next' level' natuurlijk"
Verhoeve: "Het is zonde dat we het zo moeilijk maken voor onszelf"
OranjeLeeuwin Wilms maakt kans op Limburgse individuele prijs
Floor Spaan: "Liefste wil ik met die club Europees voetbal spelen"
Feyenoord wil transfermarkt op: "Daar zijn we druk mee bezig"
Vrouwenvoetbalnieuws.nl vanaf heden te volgen via WhatsApp Kanalen

Folkertsma: "Lijkt me heel mooi om met Feyenoord prijzen te pakken"

Groenendijk raakte basisplaats kwijt: "Je bent wel gewoon een team"

Van de Sanden ontvangt cadeau: "Die ga ik haar meteen aandoen"

VIDEO | All Access Oranje: Van de Sanden middelpunt bij aankomst

Folkertsma trots: "Ik was als klein meisje al voor Feyenoord"

VIDEO | Invalster Nouwen maakt eerste minuten van het seizoen
