Hoogsteder pionierde bij Jong Oranje: "Van de grond af opbouwen"

Stefan Hoogsteder
Stefan Hoogsteder Foto: © Pro Shots

Stefan Hoogsteder is vorige maand gestopt als bondscoach van Jong Oranje. In 2019 blies de KNVB de ploeg in het leven, om speelsters tussen de 19 en 23 jaar een podium te bieden en het gat met de OranjeLeeuwinnen te verkleinen.

In een zoektocht naar een coach kwam de Nederlandse bond bij Hoogsteder uit. "Ik had er heel veel zin in om Jong Oranje van de grond af op te gaan bouwen", blikt de 39-jarige trainer terug op de website van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Hij zette een structureel en inhoudelijk sterk programma neer voor de jonge Leeuwinnen.

"Ik trof een groep speelsters aan die sinds hun afscheid van Oranje Onder 19 geen jeugdinterlands meer hadden gespeeld, maar die wel de potentie hadden om het Nederlands elftal te halen", geeft Hoogsteder aan. "Zaak was vooral om hen uit te dagen door op internationaal niveau wedstrijden te gaan spelen. Ook de programmering hebben we de laatste jaren doorontwikkeld."

Hij gaat verder: "Zo zijn we gaan deelnemen aan een vriendschappelijke competitie, waarin we tegen Europese toplanden spelen, zoals Spanje, Engeland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, België, Italië en Portugal." Ook werden er stappen gezet in de duur van de interlandperiode. "Het eerste jaar speelden we in Zweden twee wedstrijden binnen drie dagen, waarna we direct weer naar huis gingen. Nu duurt een interlandperiode altijd acht dagen. Bovendien hebben we er daar elk jaar vijf van. Wat dat betreft hebben we als technische staf nu veel meer tijd om aan onze vaste speelwijze te werken."

Het wierp zijn vruchten af. In de meest recente selectie van de OranjeLeeuwinnen zaten twaalf speelsters die Hoogsteder onder zijn hoede heeft gehad bij Jong Oranje: "Jill Bayings, Esmee Brugts, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra, Chasity Grant, Gwyneth Hendriks, Daniëlle de Jong, Romée Leuchter, Nina Nijstad, Marisa Olislagers, Katja Snoeijs, Lynn Wilms", zegt hij. Daarna wijst hij op Wieke Kaptein: "Zij heeft Jong Oranje nota bene overgeslagen. Anders had zij ook nog meegeteld."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
28/09
Utrecht W
14:00
Excelsior Rotterdam W
za
28/09
Feyenoord V
14:00
AZ W
za
28/09
SC Heerenveen V
16:30
ADO Den Haag V
zo
29/09
Ajax V
12:15
PEC Zwolle V
zo
29/09
PSV V
12:15
Telstar W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 ADO Den Haag V 0 0 0
2 Ajax V 0 0 0
3 AZ W 0 0 0
4 Excelsior Rotterdam W 0 0 0
5 FC Twente V 0 0 0
6 Feyenoord V 0 0 0
7 Fortuna Sittard W 0 0 0
Bekijk de hele stand