Hoogsteder: "Niet tevreden over het niveau dat we nu bereiken"

Stefan Hoogsteder
Stefan Hoogsteder Foto: © Pro Shots

De Jong OranjeLeeuwinnen hebben maandag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Noorwegen. De ploeg van Stefan Hoogsteder kreeg echter kans na kans en liet het na om met duidelijke cijfers te winnen.

Oranje was de absolute baas over de Noorse leeftijdsgenoten. "Door een speelster van achteruit door te schuiven naar het middenveld, creëerden we constant een overwicht op het middenveld", legt Hoogsteder zijn tactiek uit bij OnsOranje. "Dat is natuurlijk een risico, maar het lukte de tegenstander niet om druk op ons te zetten, waardoor wij met goed veldspel tot kansen kwamen."

In de eerste helft kwamen de jonge Leeuwinnen op voorsprong via Joëlle Smits. "Dan weet je dat er na rust tactisch een reactie van Noorwegen zal komen", geeft Hoogsteder aan. "Zij gingen nog hoger druk zetten en een op een spelen." Oranje bleef wel de betere partij, maar rondde wederom de kansen niet af.

Hoogsteder is dan ook kritisch: "Onze video-analist turft altijd de kansen. Hij maakt daarbij onderscheid naar mogelijkheden - een aanval die tot een kans kan leiden - en honderd procent kansen. Toen hij na afloop op zijn papiertje keek, telde hij dertien kansen voor ons en twee voor Noorwegen. Als je zoveel kansen krijgt, moet je dat op dit niveau uitdrukken in doelpunten."

Uiteindelijk viel nog de gelijkmaker uit een corner. Na de 0-0 tegen Portugal was dit het tweede gelijkspel in de eerste interlandperiode van het seizoen. Toch kijkt Hoogsteder met een voornamelijk positief gevoel terug op de afgelopen periode. "We zijn bezig de vertaalslag te maken dat de speelsters snappen wat er gevraagd wordt op internationaal topniveau. Bij de een gaat die herkenning wat sneller dan de bij de ander, maar we zijn op de goede weg."

Hij vervolgt: "Het is een nieuwe groep met debutanten, maar ook met speelsters die vorig jaar nog invaller waren en nu in de basis staan. Dan krijg je een andere rol. Daar komen andere verantwoordelijkheden bij kijken. In dat proces zie ik een ontwikkeling, dat is goed, maar ik ben nog niet tevreden over het niveau dat we nu bereiken."

"Dat moet echt nog wel een paar stapjes hoger, willen wij speelsters opleiden die op de deur kloppen bij het grote Oranje. Dan moeten wij deze wedstrijd en ook tegen Portugal winnen", besluit de coach.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand