Hoogsteder: "Dat is nodig om het niveau van Oranje te halen"

Stefan Hoogsteder
Stefan Hoogsteder Foto: © Pro Shots

De Jong OranjeLeeuwinnen hebben de interlandperiode afgesloten met een ruime zege op België. Op bezoek bij de zuiderburen was de ploeg van trainer Stefan Hoogsteder met 5-1 te sterk.

Hoogsteder moest ten opzichte van het eerdere duel met Portugal zijn opstelling op meerdere plekken wijzigen. Eva van Deursen, Samantha van Diemen, Lisa Doorn, Fenna Kalma en Romée Leuchter werden bij de selectie van het 'grote' Oranje gehaald, terwijl Kayleigh van Dooren wegens een blessure afhaakte.

"We hebben tegen de groep gezegd dat ze hier alleen maar positief tegenaan konden kijken. Iedereen is hier bezig om de stap naar Oranje te zetten", zegt Hoogsteder op de website van OnsOranje.

Hij vervolgt: "Die vijf speelsters kregen nu door omstandigheden de gelegenheid en dat is een fantastisch signaal. En tegelijkertijd bood dit bij ons voor andere speelsters nieuwe mogelijkheden om zich te manifesteren. Onze boodschap was dan ook: laat maar zien wat je in huis hebt."

Dat gebeurde dus ook, door met 5-1 te winnen van België. Chimera Ripa (twee), Esmee Brugts, Nikita Tromp en Kirsten van de Westeringh scoorden. Volgens Hoogsteder bestempelde de goal van Van de Westeringh de manier waarop zijn ploeg zich manifesteerde.

"Zij speelde als verdedigende middenvelder op een voor haar onwennige positie, maar die vullen wij, net als de backs, heel aanvallend in. Dat kan ook, als de afspraken maar goed zijn", aldus de coach, die blij is met hoe zijn ploeg zich heeft laten zien.

"Wij vragen veel van ze. Agressief druk zetten, één op één kunnen spelen. Push to the limit, want dat is nodig om het niveau van het Nederlands elftal te halen en daar je hoofd boven het water te kunnen houden", weet Hoogsteder. "De omschakelmomenten moeten intens zijn. Het mooie is dat dat inmiddels de identiteit van deze groep is geworden."

Hij besluit: "En het is nog mooier dat we dat vanavond ook konden brengen, ondanks de afwezigheid van zes basisspeelsters. Anderen hebben hun kans gegrepen en zijn opgestaan."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand