Hoogendijk wijst: "Bij de mannen zou ze vijf miljoen verdienen..."

Anouk Hoogendijk
Anouk Hoogendijk Foto: © BSR Agency

Sarina Wiegman stond zondag voor de tweede keer in haar carrière in de WK-finale. Anouk Hoogendijk noemt het 'niet normaal' wat de Nederlandse coach heeft gedaan.

"Eerst was ze bondscoach van Nederland. Toen werd ze meteen Europees kampioen. Toen ging ze naar het WK, stond ze in de WK-finale. Dat is voor Nederland ook echt ongekend. Toen wilde Engeland haar hebben, werd ze ook meteen Europees kampioen en nu stond ze weer in een WK-finale. Dat is nog nooit gebeurd, ook nog door een mannelijke coach", vertelt Hoogendijk bij Shownieuws.

De voormalig OranjeLeeuwin gaat verder: "Sowieso had ze al geschiedenis geschreven. Het was heel leuk geweest als ze had gewonnen, maar dit was op dit moment, met dit team, wel het maximaal haalbare. Spanje was gewoon fenomenaal. Het beste voetbal heeft gewonnen", oordeelt Hoogendijk, die wel weet waarom Wiegman zo'n goede coach is.

"Je hebt coaches die tactisch heel erg sterk zijn, maar die zijn vaak communicatief was minder. Je hebt sommige coaches, die zijn heel erg gezellig, maar die zijn misschien tactisch wat minder sterk. Zij heeft het allebei. In Engeland zijn ze allemaal verliefd op haar", merkt Hoogendijk op. "Ik heb met haar gespeeld en later ook onder haar gespeeld. Ze is heel kalm, ze is heel duidelijk. Het gaat haar niet om de aandacht of om het geld, want dan moet je niet gaan starten in het vrouwenvoetbal. Ze wil gewoon echt stappen maken, met het vrouwenvoetbal. Ze wil het vrouwenvoetbal op de kaart zetten."

In Engeland werd Wiegman al geopperd als bondscoach van het Engelse mannenteam. "Het is ook allemaal wel een beetje over de top daar in Engeland. Als je het goed doet in het vrouwenvoetbal, dan moet je meteen bondscoach van de mannen worden. Voorlopig zou ik zeggen dat het er niet in zit. Als ze zo door blijft gaan, dan denk ik: ja, als je jezelf uit wil blijven dagen, dan blijft eigenlijk alleen die stap nog over. Ze verdient nu voor het vrouwenvoetbal best wel goed. Ze verdient ongeveer vier ton per jaar, in ponden. Maar bij de mannen zou dat vijf miljoen zijn..."

"Ik zou er op dit moment niet zo heel blij mee zijn", is Hoogendijk eerlijk. "Aan de ene kant wel, want dan denk ik: iedereen denkt altijd maar van 'zou een vrouw het bij de mannen kunnen?'. Ik ben ervan overtuigd dat zij het kan. Als er iemand is die het moet doen, is zij het. Dan kan ze al die monden snoeren. Alleen nu denk ik: in de mannenwereld heb je al zoveel coaches. Die denken dan niet 'oh, we gaan even een vrouwenteam coachen'. Laat hen lekker uit hun eigen vijver vissen, dan houden wij Sarina nog even om het vrouwenvoetbal hogerop te krijgen. Maar ooit gaat het gebeuren", denkt de voormalig voetbalster.

Lees meer:
0 reacties