Hoogendijk: "Bij de amateurs wordt er nu vaker nog meer verdiend"

Anouk Hoogendijk
Anouk Hoogendijk Foto: © Pro Shots

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie maakten tijdens het Vrouwenvoetbal WKND een duidelijk statement: 'betaald voetbal = betaald worden'. Met die slogan vroegen de speelsters om betere salarissen.

Het statement zorgde voor veel discussie. "Ik vind niet dat ze veel vragen, dat hebben wij nooit gedaan. We gingen voetballen uit liefde voor de sport, de intentie is er niet om rijk te worden", geeft Anouk Hoogendijk aan in gesprek met Sportnieuws.nl. In haar tijd als voetbalster was het minimumsalaris bij Ajax niet aan de orde.

"Toen kregen we een contract van 20 uur, terwijl we gewoon 40 uur in de week bezig waren. Wij lieten ook te veel toe, omdat we niks gewend waren", zegt de voormalig international. "Ik begon helemaal vrijwillig, toen kreeg ik bij FC Utrecht een reiskostenvergoeding. Bij Ajax kon je ook een auto krijgen, maar dat ging van je salaris af. We waren blij dat we maaltijden kregen."

Hoogendijk vindt het onterecht om te zeggen dat de voetbalsters eerst moeten investeren in zichzelf: "Dat is al gedaan, want toen is de Eredivisie ook gekomen, de OranjeLeeuwinnen hebben het EK gewonnen en zijn tweede van de wereld geworden, er gebeurt al zo veel", benadrukt de oud-OranjeLeeuwin.

Ze noemt Ajax als voorbeeld. "Ajax ging er met de instelling in: als we met Ajax Vrouwen gaan beginnen, dan doen we dat wel goed en investeren we." Hoogendijk wijst ook naar sponsoring. "Topclubs zijn al aangehaakt, dat is niet voor niets. Er zijn sponsoren die zich binden aan een team. Dat zie je ook in het amateurvoetbal. Dan kan je wel zeggen dat je het kan vergelijken met de Eerste Divisie, maar bij de amateurs wordt er nu vaker nog meer verdiend dan in de Eredivisie Vrouwen en zij trainen maar twee of drie keer per week."

Lees meer:
0 reacties