Historisch: Voetbalbond VS gaat mannen en vrouwen gelijk belonen

Jill Roord in actie tegen de Verenigde Staten
Jill Roord in actie tegen de Verenigde Staten Foto: © Pro Shots

In Amerika is een historisch akkoord bereikt tussen de Amerikaanse voetbalbond, de mannenploeg en het nationale vrouwenelftal. US Soccer is namelijk de eerste nationale federatie die vrouwen en mannen gelijk gaat belonen.

"Dit is echt een historisch moment", zegt US Soccer-president Cindy Parlow Cone in een statement op de site van de bond. "Deze akkoorden hebben het voetbal hier in de Verenigde Staten voor altijd veranderd en kunnen ook zorgen voor veranderingen in de rest van de voetbalwereld."

De Amerikaanse speelsters streden al jaren om een gelijke beloning. US Soccer heeft nu met zowel de mannen als de vrouwen een nieuwe cao afgesloten. In de nieuwe cao's, die gelden tot en met 2028, zijn de financiële voorwaarden voor de vrouwen en de mannen precies gelijk.

Zo zullen de speelsters voor het eerst evenveel prijzengeld krijgen voor hun WK's. Het prijzengeld dat de nationale teams verdienen tijdens WK's wordt hiervoor in een grote pot gestopt. Vervolgens krijgen de mannen en de vrouwen allebei de helft van het totale bedrag.

"Ik ben er heel trots op dat de meiden die nu opgroeien zien dat ze gewaardeerd worden, in plaats van dat ze voor die waardering moeten vechten", zegt aanvalster Margaret 'Midge' Purce tegenover persbureau AP. "Mannen en vrouwen gelijk belonen is hoe het zou moeten horen."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand