Hilhorst maakt rentree: "Je twijfelt of alles goed is hersteld"

Naomi Hilhorst in het shirt van PEC Zwolle
Naomi Hilhorst in het shirt van PEC Zwolle Foto: © Orange Pictures

Naomi Hilhorst maakte vorig weekend na bijna drie jaar haar rentree. De aanvalster van PEC Zwolle knokte zich terug na twee kruisbandblessures. Het was een zware periode.

"Bij mijn rechterknie duurde het twee jaar voordat hij weer een beetje normaal voelde", vertelt de 22-jarige Hilhorst op de website van de Azerion Vrouwen Eredivisie. "Dan tel ik vanaf het moment van de operatie. Het is fijn als je weer mag voetballen, maar je voelt van alles kraken als je afremt of afzet. Je twijfelt of alles goed is hersteld."

In maart 2021 ging het voor de eerste keer mis voor de aanvalster. Vlak nadat ze haar eerste minuten had gemaakt, sloeg het noodlot in augustus 2022 wederom toe. De revalidatie was soms eenzaam, erkent Hilhorst. "En dan ga je doemdenken. Ik heb het zo leuk mogelijk proberen te maken. Omdat ik na mijn operatie vrij weinig kon, was ik afhankelijk van mijn ouders. Zij wonen in de buurt van Enschede."

Ze gaat verder: "Ik heb daar gerevalideerd met andere spelers en speelsters, van onder meer FC Twente. Zij zaten op dat moment in hetzelfde proces als ik en het hielp enorm dat we het met elkaar over onze blessures hadden. De fysiotherapeuten waren ook een grote steun als het mentaal tegenzat."

Bij PEC Zwolle vond Hilhorst een lotgenoot. Maruschka van Olst scheurde twee maanden na Hilhorst ook voor de tweede keer haar kruisband. De twee begrepen elkaar dus goed. "Het is voor anderen moeilijk te begrijpen hoe zwaar de revalidatie van een kruisbandblessure is als je het nog nooit hebt meegemaakt", zegt Hilhorst. "En als je de blessure eenmaal hebt, is het ook weer moeilijk uit te leggen zonder allerlei medische termen te gebruiken."

Hilhorst is dus inmiddels weer terug. "Als ik iets positiefs uit deze revalidaties kan halen, dan is het dat ik bewuster ben van mijn lijf. Ik spreek me nu ook sneller uit tegen mijn teamgenoten: je hebt maar één lichaam. Doe rustig aan als je pijntjes hebt", heeft ze geleerd.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand