"Hiermee is een ongelijk speelveld in de Vrouwen Eredivisie een feit"

Danique van Ginkel (FC Twente) in duel met Tiny Hoekstra (Ajax)
Danique van Ginkel (FC Twente) in duel met Tiny Hoekstra (Ajax) Foto: © Pro Shots

Sinds afgelopen speelronde zijn alle wedstrijden uit de Azerion Vrouwen Eredivisie live te zien. Dat is het gevolg van de afronding van de mediadeal van ESPN.

De clubs en de aandeelhouders van EMM mogen naar verluidt 135 miljoen euro per jaar met elkaar gaan verdelen. "Al vanaf het begin stond vast dat de 12 clubs in de Azerion Vrouwen Eredivisie ‘nul euro’ uit deze riante pot met geld konden verwachten", haakt Anton Jansen in het NRC in op het nieuws. "De vrouwen leveren niets op en kosten alleen maar geld, zo is de onbewezen redenatie. De populariteit van het vrouwenvoetbal groeit met de dag, terwijl het mannenvoetbal zo’n beetje stationair draait in aandacht."

Hij gaat verder: "Via de mannenclubs mogen de vrouwen nu hopen op hun goedertierenheid maar Sinterklaas bestaat niet in het voetbal. Eén goede speler bij Ajax verdient/kost meer dan bijna de hele vrouwentak daar bij elkaar", weet hij. Volgens Jansen hebben de twaalf clubs met een ploeg in de Azerion Vrouwen Eredivisie zichzelf 'geen dienst bewezen door zich neer te leggen bij de mannendeal met ESPN'.

"Ook is er bij de clubs geen oog voor het feit dat twee Vrouwen Eredivisie clubs (ADO en Telstar) onderdeel zijn van een Keuken Kampioen Divisie mannenclub. De solidariteitsbijdrage van 15 procent die deze Eerste Divisie Mannen ontvangen uit de mediadeal is te weinig om te kunnen ‘delen’ met de vrouwen. Hiermee is financiële discriminatie en een ongelijk speelveld in de Vrouwen Eredivisie een feit", is Jansen duidelijk.

Volgens hem zijn er dan ook 34 clubs die beslissen over de twaalf clubs in de Azerion Vrouwen Eredivisie. "Op een enkeling na allemaal mannen van wie de meesten jaarlijks creatief hun tekorten moeten afdekken. Tegen de tijd dat de vrouwen aan de beurt zijn is de kans groot dat het geld dan al bijna op is. Dreigt een mannenclub onderaan te eindigen en nieuwe spelers nodig te hebben, of nog erger bijna failliet te gaan, wie is dan het eerste slachtoffer? Zo gezien heeft de emancipatie van het vrouwenvoetbal een lange weg te gaan."

Jansen wijst ook naar de goede prestaties van Ajax in Europese. "Net nu zij aantonen dat wij sportief mee kunnen in Europa is het des te pijnlijker dat we de mediarechten van de vrouwen niet apart kunnen verkopen. De Europese vrouwenvoetbal zender DAZN verwerft bijvoorbeeld in hoog tempo de uitzendrechten van de vrouwencompetities in de meeste Europese landen. Daar kunnen we de komende vijf jaar niet in mee. Financieel schieten we de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland zo flink in de voet", is zijn oordeel.

Hij baalt er flink van: "De wens om meer investeringen in het vrouwenvoetbal, betere beloning van de speelsters en het vasthouden van talent dat nu allemaal naar het buitenland vertrekt, is de komende vijf jaar afhankelijk gemaakt van de mannen. Van hun resultaten in de competitie en op het commerciële vlak. En de vrouwen hebben zelfstandig weinig tot niets in te brengen bij de club of bij de KNVB."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand