"Het grootste punt waar wij als Eredivisie nu op tekortschieten"

Daphne van Domselaar in het duel met IJsland
Daphne van Domselaar in het duel met IJsland Foto: © Orange Pictures

Vrijdagavond gaat de Azerion Vrouwen Eredivisie weer van start. In plaats van negen teams, doen er deze voetbaljaargang elf clubs mee. Daphne van Domselaar verwacht op korte termijn nog geen positief effect van de uitbreiding.

"Het verschil in niveau zal nu misschien nog wel groot zijn. Je hebt meer clubs, maar je kan niet ineens veertig van de beste speelsters uit de hoge hoed toveren", zegt de keepster van FC Twente tegenover NU.nl. Van Domselaar stond afgelopen zomer in de belangstelling van meerdere clubs, nadat ze presteerde voor duizenden toeschouwers. Komend seizoen werkt ze de wedstrijden af voor een paar honderd man.

"Ik denk dat ik in deze competitie nog veel kan leren. Als we tegen VV Alkmaar spelen, zal ik iets minder te doen hebben. Dat zijn dan minder leuke wedstrijden. Maar tegen Ajax moet ik mezelf van mijn beste kant laten zien, dan ben ik niet beter dan de rest", weet de goalie, die ziet wat er in andere landen gaande is. "Engeland en Spanje zijn wat betreft faciliteiten en geld gewoon nog twee stapjes hoger dan Nederland."

"Het is jammer dat veel talenten naar het buitenland vertrekken, maar ik kan ze geen ongelijk geven. Het vrouwenvoetbal is daar veel populairder", weet Van Domselaar. Komend seizoen wil de KNVB de Vrouwen Eredivisie uitbreiden naar twaalf teams. Daarnaast zijn de eisen om dit seizoen mee te doen aan de competitie aangescherpt. Zo moeten clubs onder meer voldoende budget hebben voor langere deelname aan de Vrouwen Eredivisie.

Ook moeten in het nieuwe seizoen minimaal twee speelsters onder contract staan bij de club en moeten zij minimaal 55% van het minimumloon krijgen. "Het begint allemaal bij de financiën. Dat is het grootste punt waar wij als Eredivisie nu op tekortschieten", is Van Domselaar duidelijk. "Uiteindelijk moeten we gewoon allemaal een cao krijgen. Dat zijn kleine stapjes waardoor we steeds professioneler kunnen worden", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
8/12
ADO Den Haag V
19:30
Feyenoord V
vr
9/12
PEC Zwolle V
18:00
VV Alkmaar W
vr
9/12
SC Heerenveen V
18:00
Excelsior Rotterdam W
vr
9/12
Telstar W
18:00
PSV V
zo
11/12
FC Twente V
16:45
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 9 39 27
2 Ajax V 9 29 24
3 Fortuna Sittard W 9 16 19
4 ADO Den Haag V 9 12 16
5 PSV V 9 6 16
6 Feyenoord V 9 -2 13
7 PEC Zwolle V 8 -14 8
Bekijk de hele stand