Welkom op onze nieuwe website!

'Het gaat over de vrouwen die bij hun club fluiten, daar begint het''

Franca overtoom shona shukrula 600c0e4f3e7a6
Franca overtoom shona shukrula 600c0e4f3e7a6 Foto: © Pro Shots

Shona Shukrula vindt dat er in Nederland te weinig aandacht is voor de aanwas van vrouwelijke scheidsrechters. Op dit moment zijn er maar 42 vrouwelijke scheidsrechters die voor de KNVB fluiten.

"Het begint eigenlijk al bij de vraag: Waarom zijn er weinig vrouwelijke scheidsrechters? Als je die vraag beantwoordt, dan kom je er al achter waarom er weinig vrouwen op mijn niveau zitten. In Nederland zijn er volgens mij 42 vrouwen die voor de bond fluiten. Maar het gaat over de vrouwen die bij hun club fluiten, daar begint het. Als meiden voor de club gaan fluiten en het leuk vinden, dan vindt er een kleine procentuele doorstroming naar boven plaats, naar de bond", begint Shukrula bij Kickes.

"Vanaf de bond kunnen ze verder omhoog groeien. Maar, waarom gaan meiden niet fluiten bij de club? Als we het over scheidsrechters hebben, denken we niet met z’n allen: jottem! Nee, want je wordt soms uitgescholden en uitgekafferd", vervolgt ze. "Iedereen wil Lionel Messi of Lieke Martens worden, maar niemand wil die wedstrijden gaan leiden."

Volgens Shukrula moeten de jonge meiden meer gestimuleerd worden. "Wat je moet doen bij clubs met vrouwenteams, is tegen de meiden van C1 zeggen: We gaan allemaal een wedstrijdje fluiten. Kies een vriendinnetje uit, ga bij elkaar kijken en maak het leuk! Zorg voor een veilig sportklimaat bij je club en misschien ontdekken meiden wel dat het leuk is en stromen ze door naar boven. Maar doordat die aanwas er helemaal niet is, krijg je ze niet in de top. "

"De KNVB wil het wel, maar niet ten koste van alles. Ik heb mijn eigen promoties en testen moeten behalen. Wat ik wel moet aangeven; als je eenmaal bovenin zit en je wil het betaald voetbal in, dan moet je de conditietest halen die gebaseerd is op het mannenlichaam. Dat is afzien. Dus al zouden er straks tien meiden in de top zitten, maar die stromen niet door naar het betaald voetbal, dan kan de conditietest daar een reden voor zijn", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 29 okt. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
FC Twente V -
-
SC Heerenveen V -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
PSV V -
-
VV Alkmaar W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
PEC Zwolle V -
-
Ajax V -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
Excelsior Rotterdam W -
-
Feyenoord V -
vr 5 nov. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
SC Heerenveen V -
-
ADO Den Haag V -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PEC Zwolle V 7 5 13
2 Feyenoord V 6 4 11
3 FC Twente V 6 11 10
4 Ajax V 6 8 10
5 PSV V 6 5 10
Bekijk de hele stand