Het einde van Martens in Oranje is het einde van een tijdperk

Lieke Martens na het winnen van het EK van 2017
Lieke Martens na het winnen van het EK van 2017 Foto: © BSR Agency

Na 4 juni is Lieke Martens international af. Dinsdagavond maakte de 31-jarige aanvalster haar besluit om te stoppen als OranjeLeeuwin wereldkundig. Het einde van Martens in Oranje is het einde van een tijdperk.

Een tijdperk dat in augustus 2011 begon, toen de Limburgse haar debuut maakte tegen China. Twee jaar later was ze van de partij op het EK in 2013. Nog eens twee jaar later schreven Martens en co historie op het WK in Canada. De aanvalster was zo ontzettend belangrijk in de eerste groepswedstrijd, tegen Nieuw-Zeeland. Na iets meer dan een halfuur scoorde ze.

Het was de winnende goal, maar dat niet alleen. Het was ook de eerste officiële WK-goal ooit van de Leeuwinnen. In de jaren daarna bleef Martens van de partij bij Oranje, met het hoogtepunt in 2017. In eigen land was ze een van de uitblinkers tijdens het EK. De uit Bergen afkomstige aanvalster toonde keer op keer haar acties. Naar binnen kappen en schieten. Raak. Ook in de finale, tegen Denemarken, kwam haar naam op het scorebord.

Martens groeide uit tot een van de gezichten van Oranje. Ze werd een idool van velen. Een icoon in het Nederlandse vrouwenvoetbal. De Leeuwin werd verkozen tot Speelster van het Toernooi en later ook nog tot The Best FIFA Women's Player. Het leverde haar een toptransfer naar FC Barcelona op, waar ze alles won wat er te winnen viel.

Ook in de jaren daarna waren er successen, maar ondertussen was er ook eenzaamheid. Af en toe vertelt Martens er openhartig over. Ze is al jarenlang van huis, mist haar familie. Daarnaast wordt ze overal herkend. Het lijkt haar de afgelopen jaren parten te hebben gespeeld. Haar typerende acties waren er steeds minder, in ieder geval minder succesvol. 

Volgens bondscoach Andries Jonker twijfelde Martens al een tijdje over haar toekomst als international. "Trainer, ik denk dat ik mijn plek beschikbaar moet stellen aan een ander", zei de Limburgse onlangs tegen Jonker. Na 4 juni zal dat gebeuren. Het tweeluik met Finland (31 mei en 4 juni) worden de laatste wedstrijden van Martens in een Oranjeshirt. Het is het einde van een tijdperk.

Lieke Martens heeft ongelooflijk veel deuren geopend voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Ze zorgde ervoor dat meisjes, jonge vrouwen, mogen dromen van een profcarrière. Jarenlang is de vleugelspeelster een van de gezichten geweest van de OranjeLeeuwinnen, heeft ze gezorgd voor prachtige momenten. Na 4 juni komt daar dus een einde aan. En het enige wat wij kunnen zeggen is: Lieke, bedankt.

Lees meer:
0 reacties