Helbling van amateurs naar Eredivisie: "Ineens een voltallige staf"

Linda Helbling
Linda Helbling Foto: © Pro Shots

Linda Helbling was jarenlang coach van DTS Ede. Vorig jaar maakte ze de overstap naar FC Utrecht en stond ze langs de lijn in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Dat bracht aardig wat verandering met zich mee.

"Bij DTS was ik gewend om op een bepaalde manier te werken, bijvoorbeeld als het gaat om de periodisering en fitheid van speelsters. Nu heb ik ineens de luxe dat ik een voltallige staf om mij heen heb, waaronder bijvoorbeeld een performance coach", merkt de 44-jarige Helbling op op de website van de Azerion Vrouwen Eredivisie.

Helbling heeft veel meer data tot haar beschikking in de Domstad: "We werken ook met trackers, die allerlei data bijhouden. En een video-analist. Er is veel meer informatie en data tot mijn beschikking gekomen. Daarmee omgaan is de afgelopen tijd voor mij een heel mooi leertraject geweest."

Ze heeft zich daardoor wel 'min of meer' opnieuw moeten uitvinden als coach. "Het interessante aan de positie die ik nu heb is dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Ik ben een controlfreak, maar nu moest ik leren om zaken uit handen te geven. Dat was nieuw voor me. We beschikken bijvoorbeeld ook over de beelden van alle tegenstanders uit de competitie. In theorie kan ik ze tot in den treure terug gaan zitten kijken, maar dat is ook niet altijd de bedoeling. Uiteindelijk heb ik de juiste balans gevonden", zo klinkt het.

Lees meer:
0 reacties