Helbling blikt terug: "Als meisje werd ik daarvoor afgewezen"

Linda Helbling
Linda Helbling Foto: © Pro Shots

Linda Helbling werd vorig jaar aangesteld als coach van FC Utrecht. De 44-jarige trainster, daarvoor jarenlang actief bij DTS Ede, heeft veel stappen moeten nemen om coach in de Azerion Vrouwen Eredivisie te worden.

"In eerste instantie wilde ik naar het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders), maar als meisje werd ik daarvoor afgewezen", blikt Helbling terug op de website van de Nederlandse competitie. "Toen ben ik de boekhouding in gegaan. Gaandeweg mijn loopbaan als speelster behaalde ik mijn UEFA C trainersdiploma."

Toen ze stopte met voetballen, ging ze de opleiding UEFA B volgen. "En toen ben ik assistent bij DTS in Ede geworden, van zowel het eerste elftal van de mannen als de vrouwen. Na het behalen van UEFA B kreeg ik bij DTS de kans om hoofdcoach van de vrouwen te worden. Dat ben ik zeven jaar lang geweest. Ondertussen behaalde ik ook mijn UEFA A."

"Dat diploma had ik minimaal nodig om mijn ambities als coach te kunnen verwezenlijken. Ook sloot ik aan bij de staf van Oranje Onder 15 en deed ik de analyses voor het WK onder 20 in Costa Rica", vertelt Helbling, een van de weinige vrouwelijke coaches in de Azerion Vrouwen Eredivisie dit seizoen. "Ik ben me er bewust van dat ik een rol heb waarmee ik het vrouwenvoetbal op de kaart kan zetten. Jonge meiden kunnen er nu van dromen om voetbalster te worden. Dat is iets wat ik zelf als speelster heb gemist."

Lees meer:
0 reacties