Groot UEFA-onderzoek naar knieblessures: "Willen we onderzoeken"

Vivianne Miedema en Beth Mead
Vivianne Miedema en Beth Mead Foto: © Pro Shots

In september wordt er in Nederland gestart met een grootschalig onderzoek naar het ontstaan van voorstekruisbandblessures bij jonge voetbalsters tussen de 12 en 21 jaar. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zal het onderzoek uitvoeren, in opdracht van Europese voetbalbond UEFA en met steun van de KNVB.

Er zal worden gekeken naar de relatie tussen de zware knieblessure en de zogeheten psychosociale factoren zoals stress, vermoeidheid en zorgen om slechte cijfers. De Groningse sportwetenschapper Anne Benjaminse leidt het onderzoek, dat in totaal een jaar zal duren.

Benjaminse weet dat bij mannen is aangetoond dat psychosociale factoren invloed hebben op het krijgen van een hamstringblessure. "Als je minder fris op het veld staat en je gedachten elders zijn, heb je minder focus en neemt het blessurerisico toe. Dit willen we ook bij meisjes onderzoeken in relatie tot voorstekruisbandletsel", vertelt ze aan de NOS.

Uit Europees onderzoek blijkt dat meisjes, zeker in de puberteit, vatbaarder zijn voor emotionele problemen. "Ik heb veel rondgelopen op de voetbalvelden. Wat ik vaak terugkreeg van geblesseerde speelsters waren verhalen over hun privéleven - dat het uit was met hun vriendje bijvoorbeeld - als reden dat ze er met hun kop niet bij waren op het veld. Tegelijkertijd hangt het er ook vanaf hoe je met emoties omgaat, dat verschilt van persoon tot persoon", zegt Benjaminse.

Ook zullen er vragen worden gesteld over ongesteldheid: "We willen weten of iemand in die week ongesteld is geworden en of er een vorm van anticonceptie wordt gebruikt. De data zijn geanonimiseerd. Het verzamelen van deze privacygevoellige gegevens is goedgekeurd door de ethische commissie van het UMCG."

Het UMCG zoekt nu 6.000 voetballende meisjes tussen de 12 en 21 jaar, die zich willen aanmelden om elke maandag een online vragenlijst in te vullen. Dit moeten zij een heel seizoen lang doen. De vragen gaan over mogelijke  problemen en positieve ervaringen waar ze mee te maken hebben, maar ook negatieve ervaringen zoals stress. Ook staan er vragen in over het herstel en mogelijke blessures.

Benjaminse hoopt verbanden te ontdekken tussen bepaalde omstandigheden. "Die kan UEFA dan weer gebruiken in trainingsprogramma's, zoals de verhouding tussen inspanning en rust. Of trainingsbenaderingen voor coaches."

Lees meer:
0 reacties