Groenen probeert jonge Leeuwinnen te helpen: "Er liggen nu kansen"

Jackie Groenen op de training van de OranjeLeeuwinnen
Jackie Groenen op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Lieke Martens neemt deze interlandperiode afscheid van de OranjeLeeuwinnen. Jackie Groenen merkt dat haar rol bij de Nederlandse ploeg enigszins anders is door het stoppen van speelsters.

"Ik denk dat er ieder jaar in een team zoals het Nederlands elftal wel verandering zit. Elk jaar is er wel iemand die gestopt is of afgehaakt is", begint de middenveldster haar verhaal. "Het is een beetje een proces wat gaande is. Het gaat nu iets sneller, heb ik het gevoel", zegt Groenen met een lichte glimlach. Daardoor komen er ook wat jongere speelsters bij. "Je merkt zelf ook dat je al wat langer bij het team bent, dat je wat ervarener wordt. Dat dingen wat logischer zijn."

Groenen vervolgt: "Dan probeer je gewoon zo goed als je kan die meiden direct comfortabel te maken. Ik denk dat dat het belangrijkste is, dat ze het gevoel hebben dat ze kunnen laten zien wat ze kunnen op de training. Er liggen nu kansen voor veel meiden. Dat is ook iets wat ze kunnen pakken en waar je van moet genieten. Dat probeer ik altijd een beetje mee te geven. Je maakt bijzondere dingen mee. Het is niet altijd makkelijk, het is soms zwaar. Maar je maakt wel heel veel bijzondere dingen mee."

"Daar moet je wel van kunnen genieten", weet de speelster van Paris Saint-Germain. "Eigenlijk het liefst vanaf begin af aan. Dat is niet altijd het makkelijkste, want als je net in zo'n team komt kijken, dan kan ik me de spanning en de stress om alles perfect te willen doen nog wel herinneren. Ik denk dat ik dat vooral probeer mee te geven, dat je ook de rust moet hebben om op sommige momenten erbij stil te staan wat je al hebt bereikt en waar je al bent."

Dat probeert Groenen bijvoorbeeld als ze even naast een jonge speelster zit tijdens de lunch. "Ik probeer altijd wel te checken of iedereen oké is. Ik denk dat we daar sowieso een hele goede groep voor hebben. Een groep die er ontzettend goed mee om is gegaan dat we veel blessures hebben gehad en dat er veel mensen in en uit gaan. Dat vangt deze groep gewoon heel erg goed op. Ik hoop dat dat ook invloed heeft op het spel, uiteindelijk gaat het erom dat we winnen en dat iedereen zich zo snel mogelijk aan kan passen", zo klinkt het.

Vrijdagavond, als Oranje in Rotterdam speelt tegen Finland, ontbreken er een flink aantal speelsters. Hoe Groenen haar rol dan voor zich ziet? "Als ik naar deze week kijk, voelt iedereen zich goed. We hebben genoeg meiden om het goed op te vangen. Ik wil daarin vooral hetgeen doen wat ik altijd probeer te doen. Dat is mee opvangen en hopelijk ook wat mee naar voren."

Lees meer:
0 reacties