Gerritsen: "Vrouwenvoetbal wordt overduidelijk niet serieus genomen"

Ajax viert het kampioenschap
Ajax viert het kampioenschap Foto: © Orange Pictures

Debby Gerritsen heeft met grote verbazing het huldiging-debacle van Ajax gevolgd. De ploeg werd voor het eerst sinds 2018 landskampioen en leek een publieke huldiging te krijgen, maar dat ging uiteindelijk niet door.

"Maar het bleef akelig stil rondom de Amsterdam Arena. Zoals bekend had Ajax-directeur Edwin van der Sar geen oren naar een feestelijke huldiging. Hij vond het vieren van het landskampioenschap van de vrouwen ongepast omdat de mannen een belabberd seizoen hadden gespeeld. Wat denk jij, zou de huldiging van de Ajax-mannen ooit niet doorgaan omdat de Ajax vrouwen een slecht seizoen hebben gedraaid? Precies" schrijft Gerritsen in haar column in het Algemeen Dagblad.

Ze noemt het een 'sterk staaltje seksisme'. "Waarbij ik me hardop afvraag onder welke steen Van der Sar de afgelopen jaren eigenlijk heeft geleefd. Dat Edwins maatschappelijke voelsprieten al langer verkeerd staan afgesteld, zag je al in zijn eerste reactie op de dickpick-affaire van zijn kleine vriend Marc Overmars vorig jaar."

"Tja. Dat de voetballerij een mannenwereld is waarin veelvuldig in navels wordt gestaard, weten we al lang", aldus Gerritsen. "Want hoewel het vrouwenvoetbal al jaren in de lift zit en jonge meisjes zich optrekken aan rolmodellen als Sherida Spitse, Lieke Martens en Vivianne Miedema, heerst de mannencultuur rondom het spelletje. Vrouwenvoetbal mag er heus zijn, maar wordt overduidelijk niet serieus genomen, zo blijkt maar weer eens. En dat is doodzonde."

Ze is duidelijk: het vrouwenvoetbal zou voor clubs als Ajax hét paradepaardje moeten zijn. "De niet-huldiging van de Ajax-vrouwen is dan ook niet alleen een enorme belediging van het vrouwenvoetbal en al zijn fans, maar ook een pr-blunder van jewelste. Had Edwin van der Sar het vrouwenvoetbal steviger omarmd en zijn Ajax-vrouwen hun verdiende huldiging gegeven, dan had hij zich een volwassen directeur getoond die zijn werk doet. En had hij misschien zijn wankele positie nog kunnen redden. Maar dat schot voor open doel miste hij compleet."

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Kijk jij ook alweer uit naar het voetbalweekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in en krijg maar liefst vijf GRATIS (!) weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
6/10
AZ W
19:30
Fortuna Sittard W
vr
6/10
Excelsior Rotterdam W
19:30
FC Twente V
vr
6/10
PEC Zwolle V
19:30
PSV V
za
7/10
Feyenoord V
14:00
Ajax V
zo
8/10
SC Heerenveen V
12:15
ADO Den Haag V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Fortuna Sittard W 3 9 9
2 Utrecht W 3 4 9
3 PSV V 3 9 7
4 FC Twente V 2 9 6
5 Ajax V 2 2 4
6 AZ W 3 -3 4
7 PEC Zwolle V 3 -2 3
Bekijk de hele stand