Franca Overtoom gaat naar Olympische Spelen: "Waanzinnig evenement"

Franca Overtoom
Franca Overtoom Foto: © BSR Agency

Franca Overtoom is komende zomer actief op de Olympische Spelen in Parijs. "Heel bijzonder", aldus Overtoom. "Het is een kleine kans dat je hiernaartoe mag, daarom voelt dit erg speciaal."

"Ik vind de Olympische Spelen een waanzinnig evenement die slechts één keer in de vier jaar plaatsvindt", vertelt Franca Overtoom tegen NH Nieuws. De afgelopen twee zomers mocht ze al vlaggen op het EK en WK. "Bij de vrouwen zijn de Olympische Spelen een A-toernooi, anders dan in het mannenvoetbal. Dat maakt me extra trots om hier deel vanuit te maken."

Doordat de OranjeLeeuwinnen een ticket voor de Spelen misliepen, werd de kans voor Overtoom om gekozen te worden groter. "Er zijn slechts twaalf landen actief in het vrouwentoernooi, dus veel minder wedstrijden en dus ook minder officials."

"In het vrouwenvoetbal ben ik onderdeel van een samengesteld team, dat komt doordat we in Nederland geen vrouwelijke scheidsrechter in de elitegroep hebben", legt ze uit. "Alleen Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük staan op die lijst met de 25 beste scheidsrechters van Europa. De vrouwenarbitrage loopt helaas nog steeds achter ten opzichte van onze mannelijke collega's."

"Het zou mooi zijn als er in de toekomst meer vrouwen actief zijn in de eredivisie, want daardoor gaat het niveau ook omhoog. Hierdoor stijgen de kansen op een vrouwelijke elite scheidsrechter en dus ook de komst van een vrouwenarbitrageteam. Nu ga ik telkens alleen naar internationale wedstrijden of toernooien", aldus Overtoom.

Lees meer:
0 reacties