Franca Overtoom: "Ik voelde kippenvel toen ik om me heen keek"

Franca Overtoom
Franca Overtoom Foto: © BSR Agency

Franca Overtoom beleefde een prachtige zomer. Ze was assistent-scheidsrechter bij de UEFA Women’s Champions League-finale in Eindhoven en mocht daarna ook nog naar het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.

Daar was Overtoom assistent-scheidsrechter bij de troostfinale. "Ik kan niet eens omschrijven hoe het voelde om op deze manier betrokken te zijn bij het grootste vrouwensportevenement ter wereld", vertelt ze in gesprek met Flair. "Deze editie van het WK was zo veel groter dan de vorige. Tijdens de openingswedstrijd zat ik op de tribune in dat uitverkochte stadion als een van de 75.000 toeschouwers en voelde ik kippenvel toen ik om me heen keek."

Overtoom floot op haar tiende haar eerste wedstrijd. "Vréselijk, ik was zo onzeker als wat. Moest ik ineens beslissingen binnen een wedstrijd nemen, en dat bij kinderen die maar iets jonger waren dan ik. Ik moest er echt in groeien", erkent ze. Inmiddels is ze uitgegroeid tot voorbeeld voor jonge meiden. "Ik vind het prachtig dat ik kan laten zien dat alles mogelijk is, ook voor meisjes, maar ik doe dit werk in eerste instantie omdat ik het leuk vind, niet omdat ik vind dat een vrouw zichtbaar moet zijn op die plek."

In Nederland vlagt Overtoom in het mannenvoetbal. "Op het veld voel ik geen vooroordelen over het feit dat ik als vrouw assistent-scheidsrechter ben", geeft ze aan. "De KNVB heeft mij aangesteld omdat ik over de juiste kwaliteiten beschik. Wel hoor ik soms van collega’s dat tijdens een wedstrijd vrouwonvriendelijke leuzen worden gezongen. Gelukkig versta ik die niet als ik met mijn werk bezig ben, er is in een stadion zo veel geluid. Die spreekkoren zijn er altijd, laat ze lekker. Ik focus me liever op de wedstrijd", besluit Overtoom.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
21/04
Utrecht W
12:15
FC Twente V
wo
1/05
Ajax V
18:45
PSV V
wo
1/05
Excelsior Rotterdam W
18:45
ADO Den Haag V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 20 27 38
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 PEC Zwolle V 20 -1 28
6 ADO Den Haag V 19 8 26
7 Utrecht W 19 -10 26
Bekijk de hele stand