Fortuna Sittard heeft pittige tijd achter de rug: "Stap terug"

De speelsters van Fortuna Sittard voorafgaand aan de bekerfinale tegen Ajax
De speelsters van Fortuna Sittard voorafgaand aan de bekerfinale tegen Ajax Foto: © BSR Agency

Fortuna Sittard heeft de eerste twee namen voor het nieuwe seizoen binnen. De Limburgers hebben een pittige periode achter de rug, waarin het budget werd gehalveerd. Het leidde tot een leegloop.

Fortuna Sittard trad twee jaar geleden toe tot de Azerion Vrouwen Eredivisie. Met een groot budget werden allerlei toppers binnengehaald, zoals de Belgische topscorer Tessa Wullaert. De geldkraan werd echter flink dichtgedraaid, omdat de investeerder afhaakte en de inkomsten vanuit de vrouwentak tegenvielen. "Klote", zo noemt Bo Breukers, manager vrouwenvoetbal, dat tegenover De Limburger. "Het betekent dat we een stap terug moeten doen, maar misschien is het ook wel ergens goed voor, dat dit gebeurt."

Breukers weet dat de meeste clubs die beginnen met vrouwenvoetbal onderaan starten. "Ze starten met jeugdteams, en laten die doorstromen naar uiteindelijk een eerste team. Bijvoorbeeld Feyenoord heeft het zo gedaan. Wij hebben precies andersom gewerkt: de volle focus lag op het eerste team, en dat kon ook, omdat er geld was om speelsters te halen van buitenaf, onder andere uit het buitenland", aldus de voormalig profvoetballer.

Een bewuste keuze, benadrukt Breukers. "Vooral ook omdat we meteen vanaf de start indruk en impact wilden maken. Achter gezien was dit misschien geen gezonde manier voor een club als Fortuna Sittard. De focus lag minder op het ontwikkelingen van jeugd, terwijl daar ook onze ambities liggen. Dit willen we nu alsnog gaan realiseren, om zo op een duurzame manier meiden- en vrouwenvoetbal in Limburg te verankeren. De vermindering van het spelersbudget heeft de prioriteit van een kwalitatieve opleiding bovendien alleen maar vergroot", denkt hij.

Lees meer:
0 reacties