FIFA wijzigt protocollen voor voetbalsters en coaches na zwangerschap

Alex Morgan met dochter Charlie
Alex Morgan met dochter Charlie Foto: © BSR Agency

De FIFA heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om speelsters en vrouwelijke coaches die moeder worden beter te beschermen. De nieuwe afspraken, die op 1 juni zijn ingegaan, zijn unaniem goedgekeurd door het bestuur.

In de nieuwe regels staat dat vrouwelijke coaches veertien weken betaald zwangerschapsverlof krijgen. Dit gold eerder alleen voor speelsters. Verder zijn de protocollen voor adoptieouders en niet-biologische moeders aangepast. Als coaches of speelsters een kind adopteren, hebben ze vanaf 1 juni recht op acht weken betaald verlof. Dit geldt wel alleen als het kind jonger is dan twee jaar.

Niet-biologische moeders hebben door de nieuwe protocollen recht op minimaal acht weken verlof. Voetbalsters worden nu ook doorbetaald als ze wegens menstruatieklachten niet kunnen trainen of geen wedstrijd kunnen spelen.

Jill Ellis is blij met de wijzigingen. "Dit is een grote stap in de richting van het werkelijk normaliseren van het leven van vrouwen. Op elk niveau, dat wil zeggen op het niveau van club en nationaal team, willen we er nu voor zorgen dat professionele speelsters de kans krijgen moeder te worden", zegt de voormalig coach van de Verenigde Staten.

Lees meer:
0 reacties