FIFA schrapt interlandperiode en introduceert WK voor clubteams

De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan het duel met Noorwegen
De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan het duel met Noorwegen Foto: © Pro Shots

De FIFA heeft woensdag veranderingen in de voetbalkalender aangetoond. De nationale ploegen komen vanaf 2026 niet langer zes, maar vijf keer per jaar samen voor interlands.

Het besluit is door de FIFA genomen met het oog op de volle voetbalkalender, maar het aantal interlands wordt door de veranderingen niet minder. Drie van de vijf interlandperiodes worden langer en bestaan daardoor uit meer wedstrijden. De interlandperiodes in februari-maart, april en november-december gaan twaalf in plaats van negen dagen duren.

Daardoor kunnen er drie duels worden afgewerkt. De interlandperiodes in mei-juni en oktober blijven negen dagen. "De nieuwe kalender biedt meer mogelijkheden voor rust en herstel voor speelsters. De binnenlandse competities worden minder verstoord en er wordt minder gereisd", aldus de FIFA.

De wereldvoetbalbond bevestigde woensdag ook de komst van een WK voor clubteams. Vanaf 2026 zal dit toernooi worden afgewerkt. Er zullen zestien deelnemers zijn aan het WK, dat elke vier jaar in januari en februari zal worden georganiseerd. De FIFA werkt nog aan een alternatief wereldwijd toernooi dat in de jaren zonder WK gespeeld kan worden.

Lees meer:
0 reacties