FIFA komt met acht verschillende aanvoerdersbanden voor WK 2023

De acht verschillende boodschappen van de FIFA
De acht verschillende boodschappen van de FIFA Foto: © FIFA

De aanvoersters op het komende WK kunnen voor wedstrijden kiezen uit acht verschillende aanvoerdersbanden die door de FIFA beschikbaar zijn gesteld. Daarmee hoopt de wereldvoetbalbond ophef, zoals bijvoorbeeld tijdens het WK mannenvoetbal van vorig jaar, te voorkomen.

Uit overleg tussen de FIFA en captains van de 32 deelnemende landen zijn uiteindelijk de acht banden gekomen. Een regenboogband, waar verschillende landen, waaronder Duitsland, voor pleitten, zit daar niet tussen. Wel is er een band waarop verschillende kleuren naar voren komen, met het bijschrift 'Unite for Inclusion'. Met de andere banden kunnen teams de steun uitspreken voor inheemse volkeren, gendergelijkheid, educatie voor iedereen, vrede of aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen en honger.

Ook is er een neutralere band met daarop 'voetbal is plezier, vrede, liefde en passie'. "De kleuren van deze band zijn niet die van de regenboog of LGBT-gemeenschap, maar symboliseren ras en afkomst (rood/zwart/groen) en alle genderidentiteiten en seksuele geaardheden (roze/geel/blauw)", aldus wereldvoetbalbond FIFA. Alle teams kunnen tijdens het toernooi kiezen uit drie opties: het dragen van een band voor het gehele toernooi, elke speelronde een andere band of een neutrale band.

De acht verschillende aanvoerdersbanden voor het WK 2023
De acht verschillende aanvoerdersbanden voor het WK 2023 Foto: © FIFA
Lees meer:
0 reacties