FIFA gaat tijdens WK 2023 experimenteren met videoscheidsrechter

Stéphanie Frappart (links) tijdens het WK in Qatar
Stéphanie Frappart (links) tijdens het WK in Qatar Foto: © Pro Shots

Wereldvoetbalbond FIFA gaat dit WK experimenteren met de VAR. Scheidsrechters moeten tijdens de wedstrijden hun beslissingen uitleggen aan het publiek.

Voorzitter van de scheidsrechterscommissie Pierluigi Collina legt uit dat het proces zo 'transparanter' wordt. "We zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe hulpmiddel erg positief zal zijn", stelt de Italiaan. Eerder werd dit al geprobeerd bij het WK voor clubs en het WK Onder 20.

Volgens Collina waren die tests overtuigend. "We willen scheidsrechterlijke beslissingen transparanter en begrijpelijker maken. De scheidsrechters die in Sydney aanwezig zijn, hebben het omroepsysteem al uitgeprobeerd op de trainingsvelden en alles verloopt goed. We zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe hulpmiddel erg positief zal zijn."

Tijdens de WK-wedstrijden kunnen de arbiters een scherm aan de rand van het veld raadplegen. Daarna moeten ze meer uitleg geven bij hun beslissing via de microfoon op hun shirt. Sommige scheidsrechters maken zich echter zorgen omdat ze hun beslissingen in het Engels moeten uitleggen. Dat zou voor extra druk zorgen. "Na het WK zullen we het bespreken en overwegen, kijken wat de beste optie is voor de toekomst", besluit Collina.

Lees meer:
0 reacties