FC Twente 'snakt naar vers bloed': "Een bewuste koerswijziging"

Het shirt van FC Twente, met kampioensembleem
Het shirt van FC Twente, met kampioensembleem Foto: © BSR Agency

FC Twente werd vorig weekend voor de negende keer kampioen van Nederland. Het is een mooie afsluiter voor de speelsters die de club na dit seizoen gaan verlaten. Volgens Leon ten Voorde 'snakt' FC Twente naar vers bloed.

"Het is het vaste recept, dat al jaren aanslaat. Elk seizoen verliest FC Twente de beste speelsters, om de gaten op te vullen met jong talent dat in Enschede hoopt de springplak te vinden naar het buitenland of naar het Nederlands elftal", schrijft Ten Voorde in Tubantia. Die visie is FC Twente volgens hem 'vrijwel nooit ten koste gegaan' van het succes op de korte termijn.

"De titel die zaterdag werd binnengeharkt, is alweer de negende in de historie en daarmee is de club met afstand de meest toonaangevende van het land. Dat woordje ‘binnenharken’ staat er niet voor niets", geeft de clubwatcher aan. "In de laatste fase van het seizoen was het worstelen en dat kan niet los worden gezien van de aanstaande renovatie van de selectie. De kampioensploeg valt uit elkaar en dat gaat een stuk minder gedoseerd dan anders."

Wieke Kaptein, Caitlin Dijkstra, Renate Jansen en Anna-Lena Stolze vertrekken sowieso. Danique Kerkdijk zet een punt achter haar carrière, terwijl Marisa Olislagers heeft aangegeven deze zomer een transfer te willen maken. "En daar zal het niet bij blijven", denkt Ten Voorde. Hij zag dat de speelsters al met hun hoofd bij hun nieuwe avontuur waren: "Dat heeft invloed gehad op de sportieve prestaties."

Ten Voorde vervolgt: "De technische leiding heeft heel wat uren moeten spenderen om de selectie op koers te houden. Het moest de laatste tijd uit de tenen komen. Verzadiging en gemakzucht waren na de winterstop een groter obstakel dan de tegenstanders op het veld."

In Enschede willen ze niet spreken van een leegloop. "De club is toe aan nieuwe impulsen, aan vers bloed van gretige speelsters die alles nog moeten meemaken. De kunst is om op de top van de berg door te selecteren en dat is een kwaliteit die ze in Enschede al jaren als geen ander beheersen", weet de journalist. "De zoveelste renovatie is dan ook een bewuste koerswijziging, die op de achtergrond al tijden geleden is ingezet. De huidige selectie is een uitgewrongen spons en daarom is dit kampioenschap knapper dan het misschien lijkt", sluit Ten Voorde af.

Lees meer:
0 reacties