FC Groningen traint met speciaal pak: "Knieblessures voorkomen"

Het logo van FC Groningen op de Euroborg
Het logo van FC Groningen op de Euroborg Foto: © Orange Pictures

In het vrouwenvoetbal komen knieblessures ontzettend vaak voor. Bij FC Groningen wordt er nu middels speciale oefeningen een andere motoriek aangeleerd, waardoor het risico op het scheuren van kruisbanden afneemt.

Met een speciaal pak wordt heel nauwkeurig de bewegingen die speelsters tijdens een training maken gemeten. Er worden sensoren op bijvoorbeeld voeten en onder- en bovenbenen geplakt, die vervolgens de bewegingen van de gewrichten registreren.

"Wij houden rekening met bewegingen die de onderzoekers willen zien, zoals rennen, springen, wenden, keren en vooral het reageren van de meiden op bewegingen die niet voorspelbaar zijn", vertelt Henderika Kingma, trainer van FC Groningen MO16, aan RTV Noord. "Zodat de metingen die ze op het veld doen, relevant zijn voor het onderzoek in het lab."

"Hoe iemand beweegt in het lab zegt niet zoveel over hoe iemand het doet op het veld. Het veld is de plek waar blessures ontstaan", zegt promovendus Eline Nijmeijer. "We willen weten hoe de meiden bewegen op het voetbalveld zodat we ze kunnen helpen om beter te gaan bewegen. Ik ken geen collega's die dit soort pakken zo ver naar buiten brengen als wij het doen."

Nijmeijer vervolgt: "Het wordt wel een beetje in de dans- en kunstwereld toegepast, maar zoals wij het doen, echt heel nauwkeurig meten hoe iemand beweegt op het veld, dat zie je eigenlijk nergens." Kingma, die zelf tweemaal een gescheurde kruisband opliep, is enthousiast over het onderzoek. "Het is een groot probleem dat dit in het vrouwenvoetbal een veel voorkomende blessure is. Je ligt er echt lang uit en dat wil je voorkomen", benadrukt de coach.

De kruisband wordt met het speciale pak niet sterker. "Maar als we de meiden optimaler kunnen laten bewegen, bijvoorbeeld door meer in te veren, wordt de kracht op de kruisband minder. Dus is de kans dat-ie scheurt ook minder", aldus Nijmeijer.

Feyenoord wint voor 50 (!) keer je inzet!

Feyenoord speelt zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Almere City FC. Unibet heeft een mooie boost bij een overwinning van Feyenoord in Almere. Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand