Excelsior-trainer Mank slaat terug: "Dan verdient dat respect"

Richard Mank
Richard Mank Foto: © BSR Agency

Twee weken geleden ging een moment in het duel tussen Excelsior en Ajax viraal. Een vrije trap van Ajax ging via de lat in het doel, net op het moment dat doelvrouw Isa Pothof het spel met een andere bal wilde voortzetten.

Het moment zorgde aan een storm van negatieve reacties over vrouwenvoetbal op sociale media. Dit leidde tot grote ergernis bij Excelsior-trainer Richard Mank. "Reacties als ‘speelsters kunnen er niets van’ en ‘dat hele vrouwenvoetbal stelt niks voor’, slaan helemaal nergens op", zegt hij tegenover het Algemeen Dagblad. "Net als die vergelijking met de mannen. Ja, het mannenvoetbal gaat sneller, maar op tactisch gebied is het vrouwenvoetbal goed ontwikkeld. De waardering voor het hele vrouwenvoetbal mis ik nog te vaak."

Vanwege de omstandigheden mag er wel een beetje meer respect zijn, is Mank van mening. "Het gebeurt bij meer eredivisieclubs, maar als ik alleen al naar Excelsior kijk en zie hoeveel die meiden ervoor over hebben, dan verdient dat respect. Rachel Kleine heeft alles in Enschede opgegeven om naar Excelsior te komen. En daar verdient ze geen geld mee, dus daarnaast heeft ze ook een baan voor 30 uur per week om haar huis te betalen."

"Of neem Chelsea Homan", vervolgt hij. "Zij staat iedere dag om 05.00 uur op om een uur later de trein vanuit Tiel te nemen. Om maar op tijd voor de training te zijn. Isa Pothof heeft een verantwoordelijke baan in de zorg. Zij vertrekt direct na de training om daarna nog de hele dag te werken. Hoeveel spelers in de eredivisie mannen doen dat? Niemand.”

"Zolang de omstandigheden in het vrouwenvoetbal niet gelijk zijn aan die van de mannen is zo’n negatief oordeel onzin. En zelfs als ze wel gelijk zijn, gaat het ook niet op. Vrouwen kunnen dingen die mannen niet kunnen en andersom", besluit Mank.

Lees meer:
0 reacties