Everard duidelijk over Eredivisie: "Situatie is behoorlijk schamel"

Kely Pruim (PEC Zwolle) aan de bal tegen PSV
Kely Pruim (PEC Zwolle) aan de bal tegen PSV Foto: © BSR Agency

De KNVB en ING organiseerden vorige week een Captain's Dinner op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Alle aanvoerders uit de Azerion Vrouwen Eredivisie en een brede groep van captains van buiten het voetbal hebben elkaar ontmoet.

Hoewel het officieel 'geen commerciële avond mocht worden', was het doel duidelijk: sponsors werven voor de Azerion Vrouwen Eredivisie. Op dit moment hebben alleen de speelsters van Ajax, PSV, FC Twente en Feyenoord een cao. Die cao is gebaseerd op het minimuminkomen, zo vertelt Louis Everard, directeur van spelersvakbond VVCS, aan het NRC.

De overige clubs hoeven slechts vier speelsters voor 22 uur per week tegen het minimumloon onder contract te hebben om te voldoen aan de eisen vanuit de KNVB. "Er voetballen vrouwen in de Eredivisie tegen een onkostenvergoeding. De situatie is behoorlijk schamel", zegt Everard. Kely Pruim (PEC Zwolle), Anna Knol (Fortuna Sittard) en Isa Pothof (Excelsior) zouden ook dolgraag een cao-contract willen.

Wel zijn ze realistisch. "Dat lukt misschien niet binnen twee, drie jaar, maar wel binnen vijf jaar", zegt Pruim. Pothof combineert het voetballen met werken als verpleegster. Ze heeft een contract van 28 uur in het verpleeghuis. "Het is pittig, dat kun je wel nagaan", zegt de goalie.

De KNVB heeft, met steun van de grote clubs, het plan om de licentie-eisen aan te scherpen. Er ligt een voorstel om clubs vanaf komend seizoen te verplichten tenminste acht speelsters het minimumloon te betalen. De kleinere clubs verzetten zich daartegen. Als zij verplicht acht speelsters onder contract moeten nemen, betekent dat financiële risico's. "Het is niet dat we niet willen. Het heeft te maken met kúnnen", benadrukt Telstar-directeur Leon Annokkée.

Ook bij Excelsior zijn ze sceptisch. "Het raarste is nog dat wij als doelstelling hebben zo veel mogelijk speelsters iets te gaan betalen, maar dat kan dan straks niet omdat acht speelsters het minimumloon moeten verdienen. Dan hebben zij een contract en de rest niets", geeft directeur Daan Bovenberg aan.

Volgens Pruim, Pothof en Knol is er een concreet plan nodig om het vrouwenvoetbal te ontwikkelen. Daarin zou naar voren moeten komen wat de sportieve ambities zijn en wat daar voor nodig is, ook financieel. "Het liefst 20 miljoen investeren", grapt Pruim. De KNVB moet 'wikken en wegen', maar dat is nu al een paar jaar gaande. "Wij schieten er niks mee op. Maak een kéuze", aldus de PEC-captain.

Lees meer:
0 reacties