Esmee Brugts vertelt: "Ik ben geen prater, zei nooit wat terug"
Esmee Brugts groeide op in Heinenoord en ging daar uiteindelijk ook op voetbal. Op het schoolplein kwam de inmiddels 20-jarige OranjeLeeuwin voor het eerst in aanraking met voetbal.
"Op school werden er flyers uitgedeeld voor de minipupillen bij SV Heinenoord. We zijn gaan kijken en ik sloot me aan. Ik vormde een team met veel vrienden uit mijn klas", vertelt Brugts in gesprek met Helden. "Met die groep voetbalden we ook veel op straat net als met mijn vader en broer. Mijn broer en ik waren allebei heel fanatiek."
Ze vervolgt: "Het is moeilijk te zeggen wie beter was, hij was verdediger en ik aanvaller, maar het ging altijd hard tegen hard." Tot haar dertiende was Brugts actief voor Heinenoord, daarna stroomde ze door naar FC Binnenmaas. "We moesten meestal tegen andere Rotterdamse clubs. Voor de wedstrijd werd er geroepen: ‘Hé, een meisje, dat wordt makkelijk.’ Ik ben geen prater, zei nooit wat terug", weet Brugts nog.
"Maar zodra de wedstrijd begon, was het duidelijk dat ik best goed kon voetballen. Marius Heinerman, mijn toenmalige trainer, gaf mij mee dat ik slimmer moest zijn dan de fysiek sterkere jongens tegen wie ik speelde. ‘Slim spelen en hen gek maken met de bal,’ zei hij altijd. Ik heb veel van hem geleerd. Ik wilde graag extra trainen, ook voor de jeugdelftallen van Oranje. Marius was altijd bereid om met mij nog een kwartier individueel te trainen. Ik spreek hem nog geregeld", vertelt de buitenspeelster.
Brugts was altijd stil, als jong meisje en ook nu nog. "Als ik ergens als nieuweling binnenkom, kijk ik de kat uit de boom", is ze open. "Dan praat ik alleen als je me wat vraagt, want ik zou niet weten wat ik zelf zou moeten zeggen op dat moment. In de jeugd bij de KNVB zei ik niks. In de kleedkamer wist je niet eens dat ik er was, op het veld zagen ze dat pas. Toen ik bij PSV ging spelen, ging het op dezelfde manier. Ik heb tijd nodig om me ergens thuis te voelen. Inmiddels heb ik geleerd wat meer te praten en nu in Spanje moet ik wel. Dat is een natuurlijke ontwikkeling", geeft ze aan.