Eshly Bakker ziet verbeterpunten voor competitie: "In Engeland ook"
In maart van dit jaar kwamen de speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie in opstand. Middels een statement vroegen de speelsters om betere betalingen. Eshly Bakker ziet dat er nog stappen te maken zijn, bijvoorbeeld in de licentie-eisen.
"Ik denk dat het aanscherpen van de licentie-eisen een stap in de goede richting zou zijn", deelt Bakker haar mening in ProProf Magazine. "In Engeland hebben ze dat destijds ook gedaan. Het komt erop neer dat elke speler een contract heeft en dat er ondersteuning is op de club, bijvoorbeeld in de vorm van fysiotherapie en dergelijke. Als een club dat niet wil of kan opbrengen, dan krijgen ze geen licentie."
Bakker deed mee aan de gezamenlijke actie 'voor de meiden die niet van het voetbal kunnen leven'. "Als de competitie beter wordt, maakt dat mij ook beter", zegt de FC Utrecht-aanvalster. "Tijdens mijn eerste periode bij Ajax wilde ik graag uit huis, maar dat kon ik niet betalen. In mijn tweede periode werd de professionalisering ingezet en werden er afspraken gemaakt in een cao. Ik vond dat supergoed van Ajax. Er kwam een minimumloon, daarvoor moesten we wel meer trainen en meer op de club zijn. Dat was precies wat we wilden. Heerlijk."
Toen Bakker jong was, was het niet realistisch om profvoetbalster te worden. "Ik mocht eerst niet eens op voetbal van mijn ouders", blikt ze terug. "Ik heb eerst op atletiek en dansen gezeten. Ondertussen spitte ik alle voetbalbladen door. Ik knipte de logo’s uit en plakte die in een schrift. Voor ik naar Ajax ging, heb ik nog een jaar bij ADO gespeeld. Als je dat vergelijkt met hoe het nu gaat, is dat een wereld van verschil. Ik speelde voor een reiskostenvergoeding. Als ik ging trainen was ik twee uur onderweg. Er was nog weinig kennis over hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Daarin ben ik zelf ook veranderd. Toch had ik die tijd niet willen missen", aldus de ervaren spits.