Eshly Bakker: "Ik denk dat wij een valse start hebben gehad"

Eshly Bakker is trefzeker vanaf de penaltystip
Eshly Bakker is trefzeker vanaf de penaltystip Foto: © Pro Shots

In maart van dit jaar kwamen de speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie in opstand. Middels een statement vroegen de speelsters om betere betalingen. Eshly Bakker ziet dat er nog stappen te maken zijn.

"De afgelopen tijd hebben we met de gehele Eredivisie hieraan gewerkt. Ik denk dat wij een valse start hebben gehad, nu willen we een inhaalslag maken", geeft de FC Utrecht-aanvalster aan in het nieuwe ProProf Magazine. "Ik wil het vrouwenvoetbal niet vergelijken met de mannen, maar ik kijk wel: waar hadden we gestaan als er andere keuzes waren gemaakt bij de KNVB en bij de clubs?", vraagt ze zich hardop af.

Bakker wijst naar Engeland. "Engeland heeft zeven jaar geleden een grote sponsor aan de competitie gekoppeld, dat is nu de beste competitie in de wereld. Met relatief weinig geld kan je grote stappen zetten. Je hebt bij de clubs natuurlijk ook mensen nodig die de meerwaarde en de potentie zien. Nu levert het misschien nog niks op, maar het kán wel", weet de aanvalster.

Ze gaat verder: "Je moet eerst investeren en dan gaat het geld opleveren. Wat dat betreft is de competitie te vergelijken met een startup. Het probleem is dat meiden naast het voetbal moeten werken. Dat betekent dat ze niet de beste keuzes kunnen maken voor zichzelf als voetballer. Sommigen werken er 20 tot 28 uur naast, omdat ze nu eenmaal de rekeningen moeten betalen."

Daardoor krijgen de speelsters onvoldoende rust. "En lopen ze het risico op blessures. Ik kan leven van het voetbal, maar sinds kort heb ik er ook een baan bij", vertelt Bakker. "Gewoon omdat ik het leuk vind. Ik werk acht uur per week in de marketing voor De Ontwikkelstudio. We begeleiden topsporters tijdens en na hun sportieve carrière. Ik krijg de kans me hier ook op andere gebieden te ontwikkelen."

Lees meer:
0 reacties