Ervaren Oranje-duo krijgt kritiek: "Deze stappen moeten ze maken"

Dominique Janssen aan de bal namens de OranjeLeeuwinnen
Dominique Janssen aan de bal namens de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Bondscoach Andries Jonker was na afloop van de 2-0 nederlaag tegen Italië kritisch op Daniëlle van de Donk en Dominique Janssen. Volgens Jonker was het ervaren tweetal 'in het balbezit niet dragend'.

"Hoeveel speelsters hun niveau hebben gehaald? Het hangt er vanaf wat het verwachtingspatroon is. Ze zitten bijna allemaal in een andere rol", kaart de bondscoach aan voor de camera van ESPN. "Er zijn er een paar die moeten blijven doen wat ze al deden. Er zijn er een paar bij die moeten belangrijker worden voor het team, die moeten van meevoetballer naar dragende speelster gaan."

"En er zijn erbij die komen eigenlijk net kijken. Daar verwacht ik vooral van dat ze hun stinkende best doen en datgene doen wat basis is", gaat Jonker verder. Van de Donk, Janssen, maar ook een speelster als Damaris Egurrola raakten vrijdagavond meerdere keren op simpele wijze de bal kwijt. "Dat is nou juist waar zij in moeten groeien. Van belangrijk zijn in het meespelen met anderen naar zelf dragend zijn."

Dan vallen dat soort fouten op, geeft de bondscoach aan. "En normaal gesproken wordt dat gecompenseerd door anderen. Maar nu niet. Nu moeten zij het doen. Daar zullen we geduld mee moeten hebben. Deze stappen moeten ze maken. Of ik een Van de Donk en Janssen normaal niet dragend vind? Ja, maar niet in balbezit. Van de Donk is geweldig in het afjagen, Dominique (Janssen, red.) is geweldig in onderscheppingen en afpakken."

"Maar het spel maken, dat was voorbestemd aan anderen. Die zijn er nu niet, dus zij zullen daar een belangrijkere rol in moeten spelen. Dat is een stukje omschakelen voor ze", aldus Jonker.

Lees meer:
0 reacties