'Eredivisie geen topcompetitie': "Jammer voor de speelsters"

Vivianne Miedema
Vivianne Miedema Foto: © Pro Shots

Vivianne Miedema staat deze zomer met de OranjeLeeuwinnen op het EK in Engeland. Het thuisland wordt gezien als één van de topfavorieten.

"Het EK komt eraan en we kunnen wel stellen dat de toplanden zich de laatste jaren enorm ontwikkeld hebben. Vroeger voerden de Scandinavische landen de boventoon en daarna won Duitsland alles wat er te willen viel", weet Miedema.

Ze gaat verder: "Nu zie je dat er in Spanje en Engeland volop geïnvesteerd wordt in de competities en dat betaalt zich uit in de nationale elftallen", schrijft de spits in haar column in het Algemeen Dagblad. Miedema speelt met Arsenal in de Engelse competitie, waar het er anders aan toe gaat dan bijvoorbeeld in de Eredivisie.

"In Engeland kennen ze een speciaal puntensysteem met regels voordat een club een buitenlandse, inkomende transfer kan doen. Dat doen ze om Engelse talenten zo min mogelijk in de weg te zitten. Daarin spelen allerlei facetten een rol. Speel je in een topcompetitie? Ben je international? Voldoe je aan die eisen, dan kom je veel makkelijker binnen."

Volgens Miedema wordt de Azerion Vrouwen Eredivisie niet gezien als topcompetitie. "Dat is jammer voor de speelsters daar, want Engeland is toch dé competitie, dat hoor je ook wel in de kleedkamer bij Oranje. Daar vragen ze af en toe wel eens of ze al genoeg punten hebben."

Miedema vervolgt: "Acht jaar geleden koos ik voor wat toen het beloofde land was, Duitsland. Daar kennen ze zo’n systeem niet. Daarom ligt het nu nog steeds voor een eredivisietalent voor de hand om naar Duitsland te gaan, waardoor je meteen in een topcompetitie speelt en de stap naar Engeland dichterbij is."

"Ik adviseer onze Nederlandse talenten vaak wel om bijtijds een stap naar het buitenland te maken", aldus de aanvalster. "Ik heb het zelf ook zo gedaan en ik denk dat het ook buiten het veld goed is voor je ontwikkeling. Het hoeft dan echt niet direct een topclub te zijn. Uiteindelijk is dat ook goed voor het Nederlandse vrouwenvoetbal, want we zijn toch een opleidingsland."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand