Enorm veel knieblessures in vrouwenvoetbal: "Wekt de illusie"

Jill Roord gaat geblesseerd van het veld
Jill Roord gaat geblesseerd van het veld Foto: © BSR Agency

Kruisbandblessures zijn inmiddels in het vrouwenvoetbal bijna dagelijkse kost. Jildau Huitema, tot vorige maand fysiotherapeut bij SC Heerenveen, ziet ook dat er de afgelopen jaren veel zware knieblessures opgelopen worden in het vrouwenvoetbal.

Bij SC Heerenveen liepen dit seizoen drie speelsters een blessure aan de voorste kruisband op. "Gemiddeld gezien zou deze blessure 0.75 keer moeten voorkomen in een team per seizoen, zeg maar bij één speler. Dat er drie per team uitgeschakeld worden, dat is opvallend", zegt Huitema bij RondOm Vandaag.

De fysiotherapeute volgt het vrouwenvoetbal al jaren en zag een grote ontwikkeling. Anderzijds ziet ze ook dat de juiste financiële middelen nog missen: "Logisch, want clubs hebben niet zomaar een zak geld liggen, maar het heeft wel invloed op de prestatie. Veel meiden combineren hun profcarrière met school of werk. Ze trainen in de ochtend en werken in de middag en de avond. Dat is fysiek én mentaal loodzwaar."

Dat is één van de redenen waarom veel voetbalsters geblesseerd raken: "Als een lichaam uitgeput is, ben je gevoeliger voor blessures", weet Huitema. Eén op de vier tot één op de drie profvoetbalsters wereldwijd heeft in het verleden of kampt momenteel met een voorste kruisbandblessure. "Dat wekt de illusie dat deze blessure erbij hoort", zegt Huitema. "Ik hoor ze vaak zeggen; het is gewoon mijn beurt, maar het gebeurt te vaak en de impact is te groot."

"Niet alleen omdat het vervelend is om bijna een jaar lang te revalideren, maar ook op langere termijn heeft het grote impact. De kans dat je dezelfde of de andere kruisband afscheurt groeit enorm na de eerste blessure en de kans op slijtage in het kniegewricht neemt ook toe", aldus de fysiotherapeute. Wat een oplossing zou kunnen zijn? "Er moet veel meer specifiek onderzoek gedaan worden naar vrouwelijke sporters, in relatie met deze blessure. Daarnaast moet er ook veel meer gekeken worden naar preventie. Waar moeten we op trainen om deze blessure te voorkomen?"

Lees meer:
0 reacties